Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Rosian Vasiloi, despre ilegalitățile depistate la Aeroportul Internațional Chișinău

Mai multe ilegalități au fost depistate la punctul de trecere „Aeroportul Internațional Chișinău”. Acestea ar fi fost admise de angajații instituției de mai mulți ani.
Sputnik

CHIȘINĂU, 6 sept – Sputnik. În Sectorul Poliţiei de Frontieră "Aeroportul Internațional Chișinău", de mai mulți ani nu se asigura controlul zonelor de acces, nu se verificau navele, nu activau patrulele specializate, iar mai multe persoane erau angajate fictiv. Acestea sunt câteva dintre abaterile depistate în acest sector. Despre aceasta a anunțat astăzi șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, într-o conferință de presă. 

Dezvăluiri: Operațiuni ilegale la Aeroportul Internațional Chișinău

„Am găsit mai multe ilegalități, nu se asigura supravegherea zonelor de acces, nu se verificau navele, mijloacele de transport. Poliția de frontieră era instituția care asigura numai activități legate de controlul trecerii frontierei de stat și nimic mai mult, ceea ce contravine legislației Republicii Moldova”, a declarat Rosian Vasiloi.

Totodată, șeful de la frontieră a spus că nici cabinele de control nu funcționau în conformitate cu noile cerințe tehnologice. Acestea nu erau asigurate cu tehnica necesară, ceea ce crea impedimente la fluidizarea fluxului de pasageri.

„Instituția a primit deja primele computere noi, iar 25 dintre ele vor fi distribuite în acest punct de trecere, ca să fie acoperite toate cabinele de control cu tehnica necesară”, a menționat Vasiloi.

La același punct de trecere s-a depistat că mai multe persoane erau angajate doar „pe hârtie”, peroane care dețin anumite funcții, „în realitate nu vin la serviciu, chiar se află peste hotare, iar ei primesc salariu. Această ilegalitate este stopată”, a explicat șeful Poliției de Frontieră.

Poliția de Frontieră are un nou șef: Cine vine în locul lui Fredolin Lecari

La numirea lui Rosian Vasiloi în funcție, în sectorul Poliției de Frontieră la Aeroportul Chișinău activau 65 de persoane. În cele două luni, 12 angajați ai poliției de frontieră de la Aeroportul Internațional Chișinău au plecat din funcție, majoritatea din proprie inițiativă.

Rosian Vasiloi spune că ilegalitățile ar fi persistat de ani buni, iar în prezent se lucrează la o nouă schemă de activitate, în colaborare cu Serviciul Vamal, cel de Securitate și Informații, dar și cu agentul economic care gestionează aeroportul.