Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum compensează cetățenii Moldovei „furtul secolului”

În ce mod intenționează autoritățile să returneze miliardul furat din sistemul bancar în haznaua statului? Din contul populației. Iată ce a spus în studioul radio Sputnik Moldova economistul Alexandru Muravschi, care a fost vicepremier al Republicii Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 3 sept – Sputnik. Se știe că faimosul „furt al miliardului” din bugetul de stat al Moldovei a fost pus pe umerii cetățenilor – simpli plătitori de impozite. Conform autorităților, anume ei trebuie să restituie banii în bugetul statului.

Din punct de vedere tehnic acest lucru decurge în felul următor: Ministerul Finanțelor a emis obligații pentru suma datorată, circa 13 miliarde de lei. În afară de obligații, au fost emise și cupoane – niște procente de încă aproximativ 11 miliarde de lei. În total iese o sumă de circa 25 miliarde de lei.

Filat: Leancă, Lazăr, Drăguțanu și Candu trebuie să răspundă în fața legii

Ministerul respectiv a transmis toate acestea Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Acum, în fiecare an, BNM va prezenta cupoane pentru plata procentelor, după care va sosi timpul când vor fi prezentate deja obligațiile pentru suma de bază. În 25 de ani BNM urmează să încaseze 25 de miliarde de lei.

„Banii se iau din buget. În buget există un articol – deservirea datoriei interne și externe. Anual, Guvernul trebuie să transmită Băncii Naționale a Moldovei, din bugetul Republicii Moldova, circa 800 de milioane de lei. În timp ce aceste 800 de milioane ar fi putut fi cheltuite pentru reparația drumurilor, a școlilor, pentru alte necesități ale cetățenilor”, a spus Muravschi.

Potrivit economistului, în cazul dat banii rămân în buget. Pur și simplu, statul are, cum s-ar zice, două buzunare: unul pentru BNM, iar altul pentru Guvern. La drept vorbind, în următorii ani statul va muta banii dintr-un buzunar în altul.

„Acești bani ar fi putut fi utilizați pentru soluționarea unor anumite probleme financiare, însă aceasta nu înseamnă că fiecare va fi impus să verse o parte din salariul propriu pentru plata datoriei”, a conchis Muravschi.