Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Calendar Ortodox: Sf. Andrei Stratilat - istoria ostașului din armata romană - Video

Calendar Ortodox: În Duminica XI după Rusalii, creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Mucenic Andrei Stratilat. Aflați din articolul de mai jos istoria ostașului din armata romană care a primit moarte mucenicească, mărturisindu-l pe Hristos.
Sputnik

CHIȘINĂU, 1 sept - Sputnik, C.S. Astăzi este cinstit Sfântul Mucenic Andrei Stratilat, ostașul roman care l-a mărturisit pe Hristos și pentru care a îndurat moarte de mucenic. Iată care este istoria ostașului din armata romană.

Viața Sfântului Mucenic Andrei Stratilat

Sfântul Andrei a fost ofițer în armata imperială a Romei, în vremea împăratului Maximian. A fost ridicat la rangul de "Stratilat”, adica de general, datorita victoriilor sale.

În anul 305, luptă împotriva perșilor. Atât el cât si cei aflai în subordinea s-au rugat lui Hristos pentru a ieși biruitori. Datorita rugăciunii lor, armata persana a fost înfrântă.

Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna septembrie

Atunci când Andrei Stratilat a intrat biruitor în Antiohia, a fost denunțat că este creștin. Pentru că a mărturisit credința sa în Hristos, a fost supus la multe chinuri. Datorita respectului de care se bucura, este eliberat din temniță cu scopul de a nu ridica mulțimea împotriva armatei și de a căuta împrejurări și motive pentru uciderea sa.

Potrivit scrierilor aghiografice, Andrei, aflând prin descoperire dumnezeiasca de gândurile împăratului păgân, și-a luat armata formată din două mii cinci sute nouăzeci și trei de militari de elită și a pornit spre Tarsul Ciliciei. Acolo au primit cu toții Taina Sfântului Botez din mâinile Episcopului Petru al Tarsisului.

Aici au fost prigoniți de autoritățile imperiale. Din cauza acestor persecuții, generalul Andrei si armata sa, au urcat în Munții Taurus. Armatele romane i-au ajuns pe când ei se rugau într-un defileu din acei munți, si i-a decapitat pe toți. Niciunul dintre ei nu s-a împotrivit, ci cu toții au primit cu bucurie moartea mucenicească pentru Hristos. Pomenirea lor se face în ziua de 19 august / 1 septembrie.

Troparul Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat

Tropar, glasul al 5-lea:

Mărirea cea pământească ai lăsat, și cereasca împărăție ai moștenit; sângele picându-ți, ca și cu o cunună de piatră nestricată, prea minunat te-ai împodobit; și către Hristos ai venit cu sobor, răbdătorule de patimi, cu ceata îngerilor în lumina cea neînserată; și pe Hristos, Soarele cel neapus ai aflat, Sfinte Andrei Stratilat. Aceluia roagă-te pururea, cu cei împreună cu tine purtători de chinuri, să mântuiască sufletele noastre.
Condac, glasul al 2-lea:

În rugăciuni stând înaintea Domnului ca o stea mergătoare înaintea soarelui, și dorita vistierie a împărăției văzând, de negrăită bucurie te-ai umplut în vecii cei fără de sfârșit la Împăratul cel fără de moarte; și acolo împreună cu îngerii laudă neîncetată cânți, Andrei Stratilate. Cu aceia împreună roagă-te neîncetat pentru noi toți.

Iconografie

Dionisie din Furna arată că Sf. Mucenic Andrei Stratilat se zugrăvește sub chipul unui bătrân, cu părul creț (Erminia picturii bizantine, ed. Sophia, București, 2000, pp. 155, 211). Se zugrăvește în veșminte militare, pentru că a fost ofițer în armata romană. Împreună cu dânsul se mai pot zugrăvi și ceilalți sfinți mucenici militari care au ascultat de Sf. Andrei și au primit mucenicia împreună cu el. Dionisie spune că aceștia trebuie zugrăviți mai tineri, în puterea vârstei.

Calendar Ortodox: Sf. Andrei Stratilat - istoria ostașului din armata romană - Video