Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șoferii moldoveni care merg la București trebuie să fie atenți: Pot rămâne fără mașină

Moldovenii care vor merge cu mașina la București trebuie să fie foarte atenți pentru că se pot pomeni cu mașina ridicată, iar pentru a o recupera vor trebui să plătească cel puțin 2500 de lei.
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 aug – Sputnik. Cei care vor ajunge în capitala României începând cu ziua de luni, 26 august, trebuie să aibă mare grijă unde își vor parca mașina. Potrivit unui proiect votat anterior de Consiliul General al Primăriei București, mijloacele de transport parcate neregulamentar vor fi ridicate, iar transportarea și depozitarea, pentru o zi, îl va costa pe proprietar cel puțin 500 de roni.

Polițiștii nu ne mai trag pe dreapta – Năstase i-a scos din tufari

„Începem ridicarea mașinilor în mai puțin de o săptămână, pe data de 26 august, de luni. Avem tot ce ne trebuie, platforme, tot. Vor fi două locații unde se vor depozita autoturismele ridicate, una pe Metalurgiei, și cealaltă pe bulevardul Timișoarei”, au declarat reprezentanți ai Poliției Locale București pentru mediafax.ro.

Potrivit deciziei adoptate de municipalitate, ”vehiculele staționate neregulamentar pe drumurile publice care fac parte din rețeaua principală de străzi a municipiului Bucureşti vor putea fi ridicate, transportate, depozitate şi eliberate, în conformitate cu prevederile regulamentului aprobat prin prezenta hotărâre".

Agenţii constatatori, de regulă, înregistrează foto sau video, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice verificate metrologic zona staţionării vehiculului, consemnând aceasta în procesul verbal de constatare a contravenţiei şi dispun în scris aplicarea măsurii tehnico-administrative printr-o dispoziţie de ridicare.

Ce faci dacă ai uitat permisul auto acasă și ești oprit de polițiști - detalii

Înainte de ridicare, operatorul va fotografia mașina din mai multe unghiuri pentru a fi evidenţiate eventualele zone deteriorate şi va completa fişa vehiculului ridicat, în care va fi descrisă starea acestuia.

Totodată, potrivit documentului, transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la iniţierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării şi este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz, se suportă doar contravaloarea operaţiunii de ridicare. Pentru a-i putea fi restituit vehiculul, proprietarul sau utilizatorul vehiculului trebuie să prezinte acte care atestă dreptul de proprietate sau folosință asupra vehiculului.

Eliberarea vehiculului se va face numai proprietarului/deținătorului/utilizatorului legal al acestuia şi doar după achitarea tarifelor de ridicare, transport şi depozitare, în baza certificatului de înmatriculare în original sau al oricăui act din care să rezulte dreptul de proprietate sau folosință asupra vehiculului şi a unui act de identitate al solicitantului.

Tarifele de ridicare sunt:
- 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv
- 270 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone
Tarife de transport sunt:
- 150 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv
- 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone

În funcţie de perioada de depozitare, calculată din momentul depozitării efective a vehiculului, se percepe un tarif de 150 lei/zi