Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un vicepreședinte al Parlamentului, despre povara miliardului furat - Ce se va schimba

Vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi spune că la nivel de Guvern și Parlament se discută serios problema omiterii poverii miliardului furat de pe umerii cetățenilor prin eliminarea dobânzii pentru acoperirea găurii din sistemul bancar. Depuatatul mai spune că această inițiativă se impune pentru că în următorii ani Ministerul Finanțelor va avea de plătit sume exorbitante între 600 - 800 milioane de lei către Banca Națională.
Sputnik
Un vicepreședinte al Parlamentului, despre povara miliardului furat - Ce se va schimba

Mihai Popșoi a declarat că se elaborează o inițiativă prin care se va solicita anularea dobânzii la creditul BNM acordat pentru miliardul furat. În 2020, Ministerul Finanțelor are de plătit 613 milioane de lei către BNM pentru decizia asumată de fostul Guvern în 2016 de a converti în datorie de stat creditele de urgență.

„S-ar putea să se intervină în acest domeniu pentru a se lua o decizie. Cât privește abrogarea legii în ansamblu, este ceva mai complicat pentru că cineva va trebui să acopere această gaură. Ideal ar fi ca aceste pierderi să fie acoperite din sechestrarea averilor a celor care au furat aceste miliarde. Au trecut 5 ani de zile de atunci, este o distanță mare, prin urmare recuperarea acestor bani va fi mai dificilă”, a precizat Mihai Popșoi.

La ora actuală, din bugetul de stat se achită și o dobândă de 1,4% până în 2026 și 5,3% până în 2041 Băncii Naționale a Moldovei. Dobânda se achită pentru a asigura stabilitatea contului Băncii Naționale.

Autor: Eduard Maciac