Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce mister ascunde cea mai veche biserică de lemn din Moldova – Foto

Sputnik

Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din Chișinău (care se află la Porțile Orașului - intrarea în oraș dinspre Aeroport) este cea mai veche biserică de acest gen din Republica Moldova. Lăcașul sfânt a fost construit în 1642, din stejarii codrilor din Călăraşi, de către călugării mănăstirii Hârjauca, unde a și fost ridicată. Până în 1821, creștinii s-au rugat în acea biserică, după care călugării au cerut binecuvântarea mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni ca să demonteze această biserică și pe locul ei să fie construită o biserică de piatră, lucru care s-a și întâmplat.

Legenda spune că biserica ar fi fost cumpărată (dezasamblată și mutată - n.n.) de creștinii din Hirișeni. Astfel, biserica le-a servit localnicilor din 1821 până în 1928, până când în sat s-a construit o nouă biserică, iar din cauză că în localitate au fost mai multe alunecări de teren, biserica de lemn a fost abandonată și uitată.

Clopotele nu au mai sunat timp de 83 de ani…

După ce a fost dată uitării, acoperişul de şindrilă şi vechea clopotniţă s-au prăbuşit. Abia în 2009, părintele Sergiu Curnic a venit cu ideea ca această biserică să fie restaurată, iar în 2010 biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” a fost adusă bârnă cu bârnă la Chișinău. Restaurarea bisericii a avut loc într-un timp record - un an și jumătate.

"Astfel, pentru a treia oară, biserica a fost ridicată și restaurată. Am folosit 400 de bârne vechi pe care le-am numerotat și am aranjat-o pe fiecare la locul ei, exact cum era pe vremuri. Dacă vă uitați mai atent, capetele bârnelor sunt făcute după metoda „Coada de rândunică”, o tehnică foarte veche, care protejează biserica în timpul cutremurelor. Această biserică nu se teme de nimic", a relatat parohul bisericii Sergiu Curnic.

Icoane de o vechime impresionantă

Icoanele din unica biserică medievală din țară datează din sec. XVII, XVIII, XIX, iar majoritatea dintre ele au fost deja restaurate. Părintele Sergiu Curnic nu a ezitat să ne povestească istoria impresionantă a unora dintre ele.

"Aici vedeți o icoană realizată de către un pictor moldovean. Dacă observați chipurile, ornamentul și portul reprezintă poporul moldovenesc. Pictura întruchipează scena biblică întâlnirea lui Hristos cu Samarineanca. Icoana este foarte veche și încă nu a fost restaurată", a spus părintele Curnic.

"Această icoană veche a fost realizată pe pânză și reprezintă scena când Hristos a fost coborât de pe cruce de către apostoli. Este o icoană rară care în pictura ei are relief.  Urmează să fie restaurată și pusă spre închinare creștinilor", a povestit părintele.

"Isus Hristos ține pământul în palmă. Este o icoană veche, pictată de către monarhii de pe muntele sfânt Athos din Grecia. Icoana este restaurată" a mărturisit părintele.

Biserica la care tinerii stau la rând ca să se cunune

Tinerii care doresc să-și unească destinele la Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” trebuie să se programeze cu un an jumătate înainte. Părintele Curnic spune că solicitările viitorilor miri depășesc orele disponibile pentru desfășurarea slujbei de cununie.

"Sunt tineri care niciodată nu au pășit pragul acestei biserici, dar intrând în ea își spun: parcă am mai fost aici. Acest lucru se întâmplă pentru că noi purtăm în suflet valorile strămoșilor noștri care s-au rugat timp de 370 de ani în ea. Aceste valori sunt frumoase, simple, curate, pure – caracteristice neamului nostru. Mulți tineri au obosit de materiale moderne cum ar fi marmură, aur. Ei vor să pășească pe un covor tradițional pentru a fi mai aproape de tradiția moldovenească", a conchis părintele Curnic.

1 / 19
Biserica de Lemn „Adormirea Maicii Domnului”.
2 / 19
Biserica de Lemn „Adormirea Maicii Domnului” datează din anul 1642.
3 / 19
Clopotnița din biserica de lemn.
4 / 19
Cloponița a fost restaurată în anul 2011.
5 / 19
Biserica de Lemn „Adormirea Maicii Domnului”.
6 / 19
Bârnele vechi au fost numerotate, transportate la Chișinău și clădite în ordinea corespunzătoare.
7 / 19
Capetele bârnelor sunt făcute după metoda „Coada de rândunică”.
8 / 19
Biserica de Lemn „Adormirea Maicii Domnului”.
9 / 19
Altarul din Biserica de Lemn „Adormirea Maicii Domnului”.
10 / 19
Icoana din sec. XVII care încă nu a fost resturată.
11 / 19
Așa arată biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului ” în interior.
12 / 19
Aceste cărți sunt din sec. XIX.
13 / 19
Icoana este confecționată din material. Aceasta reprezintă momentul când apostolii îl coboară pe Hristos de pe cruce.
14 / 19
Părintele colectează diverse articole bisericești din toate regiunele țării.
15 / 19
Fântâna cu apă potabilă din orgada bisericii.
16 / 19
Părintele colectează diverse articole bisericești din toate regiunele țării.
17 / 19
În grădina bisericii crește busuioc, care este folosit în timpul slujbei.
18 / 19
Cazangeria bisericii de lemn.
19 / 19
Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului ”.