Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Turnate în asfalt: Moștenirea lui Chirtoacă

De la o vreme încoace, precipitațiile atmosferice transformă Capitala într-un fel de „Veneție moldovenească”, deoarece mai multe canale de evacuare a apei pluviale sunt acoperite cu asfalt.
Sputnik

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. În Chișinău, ploaia devine adesea o adevărată provocare atât pentru automobiliștii care stau cu orele în ambuteiaje, cât și pentru pietoni care sunt nevoiți să înfrunte șuvoaiele de apă cu noroi care curg pe străzile principale ale orașului. Pe unii, aceste puhoaie chiar îi doboară la pământ. Astfel de cazuri s-au întâmplat de mai multe ori.

Potrivit estimărilor făcute de experții în domeniul gospodăriei comunale, astăzi peste 90 de procente din canalele de evacuare a apei pluviale din Chișinău sunt înfundate iremediabil, iar sistemul de scurgere a apelor este practic paralizat.

Problema nu este una surprinzătoare - la vremea respectivă experții au avertizat în acest sens administrația municipală anterioară în persoana primarului liberal Dorin Cirtoacă. Însă, cu voia acestuia, multe canale de evacuare a apei pluviale din Capitală au fost în general acoperite cu asfalt.

Ultimele ploi din luna august au demonstrat că sistemul de scurgere a apelor pluviale este absolut incapabil să facă față ploilor torențiale care sunt un fenomen obișnuit în timpul verii.

Locuitorii Capitalei au filmat, chiar în centrul orașului, lângă Filarmonica Națională, la intersecția străzilor Mitropolitul Varlaam și Mihail Eminescu, o astfel de gură de scurgere peste care s-a turnat asfalt. Cei care au efectuat lucrările de reparație a străzii nu s-au prea obosit să ocolească gura de scurgere, ci au acoperit-o bine cu asfalt, astfel încât acesta să nu mai poată fi dat la o parte.