Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert economic: Ceea ce face BNM este aberant și total împotriva economiei naționale

Moldova este secătuită de bani! Ce înseamnă, de fapt, un nou acord cu FMI pentru economia țării, dar și pentru viața fiecăruia dintre noi.
Sputnik
Expert economic: Ceea ce face BNM este aberant și total împotriva economiei naționale

Viorel Gîrbu a explicat pentru Radio Sputnik Moldova care este adevăratul impact al unui acord cu FMI asupra economiei țării. Expertul economic critică dur activitatea Băncii Naționale a Moldovei, care, prin acțiunile din ultima perioadă, nu a făcut decât să îngenuncheze și mai mult economia Republicii Moldova.

„Ceea ce face Banca Națională de o perioadă de timp este aberant și total împotriva logicii economice și împotriva economiei naționale. Dacă se repetă situația anului 2016, adică FMI ne cere o limită minima a rezervelor oficiale obligatorii, asta înseamnă că Banca Națională ar trebui să cumpere valută de pe piață. Petru aceasta, Banca Națională ar trebui să pornească „mașina de tipărit banii” - vorbind metaforic. Va trebui o sumă mare de bani, iar pentru a nu produce inflație survine a doua dimensiune – rata de bază”, explică expertul economic Viorel Gîrbu.

Cert este că valuta cumpărată de BNM de pe piața locală este depusă în bănci străine, unde servește la dezvoltarea economiilor acestor țări.

Moldova, secătuită de bani: Cum FMI obligă BNM să scoată valuta din țară - expert

„FMI ne cere prin BNM să cumpărăm valută de pe piața națională și să o exportăm în alte economii dezvoltate – BNM depune banii în bănci comerciale de peste hotare, cumpără acești bani BNM prin emisiune inflaționistă de monedă – crește rata inflației, iar pentru a compensa propria sa acțiune inflaționistă, BNM mărește rata de  bază și stopează dezvoltarea economiei prin intermediul frânării activității de creditare a băncilor comerciale”, explică Viorel Gîrbu.

Expertul amintește de anul 2015, când BNM a fost obligată, prin acordul cu FMI, să cumpere de pe piața internă 500 de milioane de dolari. Atunci, pentru a cumpăra această cantitate de valută, BNM a efectuat pe piața valutară internă o infuzie inflaționistă de 13 miliarde de lei. Acești bani nu erau „acoperiți” prin nimic, pentru că, evident, BNM nu produce nimic.

Și acțiunile împotriva economiei Republicii Moldova au urmat.

„Un an mai târziu, FMI, prin acordul cu Guvernul, a obligat BNM să cumpere un volum de valută pentru care a fost necesară o emisie inflaționistă de 8 miliarde de lei”, conchide expertul.

Amintim că și consilierul președintelui Republicii Moldova Ion Chicu susține că Acordul încheiat de autoritățile țării cu Fondul Monetar Internațional va avea consecințe grave asupra dezvoltării de mai departe a economiei naționale.

„Condițiile impuse de FMI nu sunt adecvate și relevante situației. Moldova nu se află în situația de a accepta orice ultimatum din partea funcționarilor acestei instituții”, susține consilierul prezidențial, fost ministru al Finanțelor.  

Autor: Silvia Zavadovschi