Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum ne protejăm de efectele căldurii excesive: Sfaturi importante de la specialiști

În Republica Moldova sunt în vigoare două avertizări ”Cod Galben” – de vreme caniculară și secetă hidrologică. În aceste condiții este bine sa țineți cont de recomandările specialiștilor pentru a preveni incidentele determinate de temperaturile excesive.
Sputnik
Cum ne protejăm de efectele căldurii excesive: Sfaturi importante de la specialiști

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", doctorul în medicină Luminița Suveică a oferit mai multe sfaturi utile care vă vor ajuta să vă protejați corect pe timp de caniculă, evitând consecințele grave ale temperaturilor excesive asupra sănătății.

Expunerea îndelungată la soare poate fi foarte primejdioasă pentru sănătatea noastră. Potrivit specialistului, o atenție sporită trebuie acordată protejării copiilor, care sunt mai sensibili la razele solare, persoanelor de vârstă înaintată, celor cu maladii cardiovasculare și pentru cei cu hipertensiune.

Alertă meteo: Căldură extremă în Moldova – ne vom sufoca chiar și la umbră

Totuși, riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din perioada verii pot fi reduse, cu puțină documentare și precauție.

"Evitați pe cât se poate expunerea excesivă la soare între orele 11:00 – 16:00. Purtați ochelari, pălării de soare, haine lejere din fibre naturale (mătase, in, bumbac) de culori deschise. Dacă aveți aer condiționat, reglați climatizorul astfel încât temperatura să fie cu 5-6 grade mai mică decât temperatura ambientală. Consumați zilnic cel puțin 2 litri de lichide (sucuri, apă plată cu lămâie). Consumați fructe și legume proaspete de sezon. Folosiți creme cu factor de protecție solară înaltă, pe care trebuie să le cumpărați din locurile autorizate și să verificați termenul de valabilitate", a subliniat Suveică.

Potrivit prognozei Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în zilele următoare valorile termice maxime vor oscila între 34 și 36 de grade Celsius. Totodată, Centrul Hidrologic avertizează despre menținerea fenomenului de secetă hidrologică. În aceste condiții se recomandă agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș