Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Așa ceva nu s-a mai văzut: Iată cum vor vota unii moldoveni la 20 octombrie

Cetățenii care domiciliază în câteva suburbii ale Capitalei, la alegerile locale generale și cele parlamentare noi, din 20 octombrie, vor primi în premieră pentru Moldova câte cinci buletine de vot. Ei vor vota primarul localității, consilierii locali, primarul Capitalei, consilierii municipali și deputatul în circumscripția uninominală.
Sputnik
Așa ceva nu s-a mai văzut: Iată cum vor vota unii moldoveni la 20 octombrie

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, spune că în premieră în Moldova la alegerile locale și cele parlamentare noi alegătorii din unele localități vor primi câte 5 buletine de vot.

„Este vorba de circumscripția nr. 33 Trușeni – Sângera, pentru alegerile parlamentare, unde locuitorii din această zonă vor primi câte 5 buletine de vot. De asemenea și în alte localități, cum ar fi la Nisporeni, cetățenii vor primi, la 20 octombrie, 4 buletine de vot”, a precizat Lebedinschi.

O altă problemă în opinia secretarului CEC ține de eliberarea certificatelor de integritate pentru aleșii locali la viitoarele alegeri locale generale. Vorbim de 60 de mii de candidați. Anterior, ANI împreună cu ASP și Inspectoratul Național de Probațiune au declarat că sunt gata pentru a pune în aplicare un mecanism de eliberare a certificatelor de integritate la centrele multifuncționale din unitățile teritorial-administrative. Maxim Lebedinschi consideră că decizia finală aparține Parlamentului și că probabil Legislativul va exlude din lege obligativiatea obținerii acestor certificate de integritate.

„Este important ce se va scrie în dispozițiile finale și tranzitorii la legea modificată. Probabil, Parlamentul va exlude această obligativiatate de a elibera certificate de integritate celor 60 de mii de candidați. Pentru că în cazul în care acest mecanism  ar urma să fie aplicat, el ar crea mari dificultăți pentru autoritatea electorală, ANI și Inspectoratul Național de Probațiune”, a punctat secretarul CEC.

După alegerile parlamentare din februarie 2019, mai mulți experți au optat pentu excluderea competenței pentru Autoritatea de Integritate de a mai elibera certificate de integritate, pentru că acest document nu este cu nimic diferit decât un cazier judiciar. Experții s-au arătat destul de rezervați față de conținutul certificatelor de integritate care au fost eliberate candidaților la alegerile parlamentare. În acele certificate nu se regăsea nici  o informaţie despre încălcările depistate de ANI la declararea averii și a conflictelor de interese.

Autor: Eduard Maciac