Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Impozite majorate și scutiri anulate: Mii de moldoveni vor simți asta pe pielea lor

Cine va fi nevoit să plătească un impozit suplimentar și cine va fi lipsit de scutiri personale: decizia Guvernului.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 aug – Sputnik. Aproximativ cinci mii de persoane fizice din țara noastră, nu vor mai primi scutiri personale. Totodată, impozitarea general la creșterea de capital, pentru persoanele fizice a crescut de la 20% la 50%. Modificări la legislație au fost aprobate în ședința Executivului.

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative. Printre acestea și proiectul privind eliminarea scutirilor personale pentru anumite categorii de persoane. Astfel, persoanele fizice, care au un venit impozabil mai mare de 360 de mii de lei anual, nu vor mai beneficia de scutirea personală.

Șeful statului este împotrivă - ce argumente i-a prezentat Igor Dodon Guvernului

Proiectul prevede „modificarea condiției de utilizare a scutirii personale de 24 000 de lei pentru a readuce elemente de progresivitate în impozitarea persoanelor fizice, astfel ca persoanele cu venituri mai mari să ofere o contribuție mai mare în buget”.

Potrivit proiectului, persoana care are venituri mai mari de 30 de mii de lei lunar va achita un impozit suplimentar de 240 de lei.

De menționat că 4891 de persoane declarau în 2018 venituri mai mari de 360 de mii de lei.

O altă modificare a fost făcută la art. 90 din Codul fiscal, prin care a fost stabilită o cotă unică a impozitului pe venit pentru persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător, în mărime de 12%. Proiectul exclude, astfel, necesitatea calculării suplimentare a impozitului pe venit pentru onorarea completă a obligațiilor fiscale aferente acestora.

Tot astăzi a fost aprobat proiectul de lege privind aplicarea impozitării generale la creșterea de capital, 100% pentru persoane juridice, 50% pentru persoane fizice.

În același timp, se propune extinderea mărimii bazei impozabile în urma câștigurilor realizate din creșterea de capital. Respectiv, proiectul are ca scop majorarea de la 20% la 50% a sumei creșterii de capital din suma excedentară a creșterii de capital. Este de menționat că persoanele care vând locuințele pe care le dețin în proprietate și în care locuiesc timp de cel puțin trei ani sunt scutiți de achitarea impozitului pe venit de la creșterea de capital.