Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Casele care sunt sparte cel mai des în Moldova: Hoții urmăresc rețelele de socializare

Poliția Moldovei ne învață cum să-i derutăm pe hoții de apartamente și ne sugerează ce informații să nu postăm pe rețelele de socializare.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 aug – Sputnik. În prima jumătate a acestui an, 1533 de locuințe din Republica Moldova au fost sparte de hoți. Majoritatea caselor în care au intrat hoții se află în localitățile sătești, a precizat Poliția, care a difuzat un nou set de recomandări pentru prevenirea furturilor din locuințe.  

Ce greșeli fac moldovenii cărora hoții le intră în casă: Constatările Poliției

Menționăm că în orașe, îndeosebi în Chișinău, se constată o reducere a numărului de furturi din apartamente în ultimii ani, datorită faptului că tot mai mulți proprietari își instalează sisteme de supraveghere, apelând la serviciile firmelor specializate.

Multe furturi din locuinţe sunt comise spontan, fiind favorizate de neatenţia sau neglijenţa locatarilor, semnalează Poliția.

Astfel, un hoţ este determinat să acționeze când observă un geam deschis, o uşă neasigurată sau lipsa unui sistem de alarmă.

Nu le oferi hoților informații pe Facebook

Poliția atenționează că informațiile pe care le furnizezi în mediul virtual pot atrage hoți reali. Hoții cu experiență își culeg mai multă informație din postări și fotografii decât își pot imagina utilizatorii rețelelor de socializare.

Poliția recomandă:  

  • Nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori;
  • Faceţi-le inaccesibile pentru persoane necunoscute şi manifestaţi o atenţie sporită la datele şi fotografiile pe care le postaţi;
  • Atunci când plecaţi de acasă pentru o perioadă mai îndelungată, nu anunțați acest lucru pe internet.

Cum să-i derutezi pe infractori

În primul rând, hoții de locuințe pot fi opriți de o ușă sigură. Poliția mai recomandă ca ferestrele să fie dotate cu grilaj din metal, în cazul locuințelor la sol și a apartamentelor de la etajele inferioare.

Draperiile sau jaluzelele sunt, de asemenea, un avantaj: protejează casa de privirile indiscrete.

Poliția descrie câteva trucuri cu ajutorul cărora hoții de locuințe pot fi derutați:

  • Când părăsiţi locuinţa, pe timpul nopţii, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune;
  • Montaţi la vedere plăcuţe de atenţionare cu privire la existenţa unui sistem de securitate;
  •  Achiziţionaţi întrerupătoare care, la diverse intervale de timp, aprind şi sting lumina automat;
  • În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, rugaţi vecinii sau prietenii apropiaţi să „camufleze” lipsa dumneavoastră: să deschidă intermitent geamurile,  să ridice corespondenţa etc.;

Spiritul de echipă ii sperie pe hoți, ei simt imediat când cineva are grijă de proprietate, explică Poliția.

Casele care sunt sparte cel mai des în Moldova: Hoții urmăresc rețelele de socializare