Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât de bune trebuie să fie relațiile Moldovei cu Rusia – Iată ce spune Nicolae Popescu

Republica Moldova vrea să aibă relații bune cu Federație Rusă, în special pe dimensiunea comercială și economică, dar nu-și dorește integrare cu Rusia sau cu Uniunea Economică Eurasiatică, așa cum este cazul Uniunii Europene, a declarat presei ministrul moldovean al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu.
Sputnik

CHIȘINĂU, 3 aug – Sputnik. Într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, șeful diplomației de la Chișinău a vorbit despre relațiile pe care Republica Moldova și le dorește să le aibă cu Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Întrebat de jurnaliști dacă "tot atât de bună vrea să fie și cooperarea Republicii Moldova cu Federația Rusă?", Nicolae Popescu nu a dat un răspuns afirmativ, ci mai curând negativ, precizând că, în cazul Federației Ruse, interesul Republicii Moldova este să normalizeze relația cu această țară, astfel încât să poată exporta mai mult pe piața rusească.

Unde se integrează Moldova în timp ce UE se dezintegrează – Iată ce spune Nicolae Popescu

„Cât despre relația Republicii Moldova cu Federația Rusă, este în interesul Republicii Moldova să normalizeze această relație, astfel încât Republica Moldova să poată exporta mai mult pe piața Federației Ruse, pentru că exporturile pe orice piață – în Rusia, în Ucraina, în China, în Georgia, în Turcia – creează locuri de muncă și din aceste locuri de muncă se plătesc salarii pentru oameni. Anume din această cauză, Republica Moldova își dorește o relație mai stabilă cu Federația Rusă, însă, în această relație cu Federația Rusă, Republica Moldova dorește să exporte, dorește să renegocieze un nou contract la gaz, dar (nu – n.n.) se va afla în poziție să își revizuiască obiectivele politicii sale externe. Republica Moldova continuă integrarea europeană, vrea o relație sănătoasă și calmă cu Federația Rusă, dar Republica Moldova nu se va angaja în integrarea în unele structuri post-sovietice, în integrare politică, noi dorim cooperare...”, a declarat Popescu pentru Radio Europa Liberă Moldova.

Cât de bogat este noul ministru de Externe – Averea lui Nicolae Popescu, în vizorul presei>>>

Întrebat dacă se referă la Uniunea Eurasiatică, ministrul de Externe de la Chișinău a precizat că Moldova nu-și dorește integrarea în această structură, singurul obiectiv de integrare fiind Uniunea Europeană.

„Da, în niciun caz Uniunea Eurasiatică nu constituie un obiectiv de politică externă al Republicii Moldova. Relațiile bune cu Federația Rusă, cu Ucraina, cu Belarusul sunt obiective importante pentru politica externă, însă Republica Moldova nu-și dorește integrarea cu aceste state sau cu unele organizații post-sovietice, inclusiv Uniunea Economică Eurasiatică. Singurul obiectiv de integrare a Republicii Moldova rămâne Uniunea Europeană”, a declarat Nicolae Popescu.

El a precizat că la începutul lunii septembrie va merge în prima sa vizită la Moscova, dar până atunci va mai merge încă de două ori la București.

Meleșcanu: Vom impulsiona proiectele de interconectare în domeniul energetic

„La începutul lunii septembrie voi merge la Moscova și următoarele mele două vizite – va fi o nouă vizită la București, la sfârșitul lunii august sunt invitat la Conferința ambasadorilor României, care va avea loc la București, va fi a treia vizită a mea la București în mai puțin de trei luni. Și la începutul lunii septembrie voi merge la Moscova și aceasta va fi prima mea vizită la Moscova”, a precizat șeful Diplomației de la Chișinău.

Întrebat de Radio Europa Liberă care va fi agenda vizitei sale la Moscova, Nicolae Popescu a spus că deocamdată aceasta nu a fost discutată, dar prioritatea este cooperarea economică.

„Deocamdată n-am discutat agenda, dar din perspectivele Republicii Moldova, agenda noastră reiese din necesitatea de a debloca posibilitățile de export al produselor predominant agricole de pe piața Republicii Moldova pe piața rusă, pentru că acest lucru contează foarte mult pentru țăranii noștri care produc aceste produse, or, exporturile noastre înseamnă salarii, înseamnă locuri de muncă”, a spus ministrul moldovean al Afacerilor Externe și Integrării Europene.