Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Schimbare radicală în viața politică din Moldova - Sunt vizate toate partidele

Parlamentul se află pe ultima sută de metri în privința modificării Codului Electoral. Schimbările vizează pragul de accedere a partidelor în organul legislativ.
Sputnik
Schimbare radicală în viața politică din Moldova - Sunt vizate toate partidele

Parlamentul vrea să opereze modificări la Codul Electoral în ceea ce privește micșorarea pragului electoral pentru accederea partidelor în Parlament. Comisia juridică propune un prag de  6% pentru blocurile electorale, 4% pentru partidele politice, și un procent pentru candidații independenți.

Fostul Vicepreședinte al CEC Ștefan Urâtu consideră că scopul micșorării pragului electoral este consolidarea pluripartitismul în Moldova, iar Parlamentul să fie mai reprezentativ.

„Avem o situație când un deputat intrat în Parlament de pe o circumscripție uninominală, nu poate soluționa de unul singur problemele alegătorilor. Aceasta și este slăbiciunea sistemului uninominal. Micșorarea pragului va consolida partidele. Cu cât mai multe partide mici vor fi, cu atât șansele de a crea o guvernare stabilă vor fi mai mari”, a precizat Ștefan Urâtu.

Totodată, el a ținut să menționeze că, odată cu accederea partidelor mici în Parlament, ar putea apărea riscul finanțării incorecte sau a coruperii politice.

Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului, urmează să propună plenului ultima versiune a modificărilor la Codul Electoral prin care Moldova va reveni la sistemul electoral proporțional.

Autor: Eduard Maciac