Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Credite, divorț, pensie: Cum obții primul ajutor juridic gratuit

Oricine poate ajunge în situații complicate ce necesită soluționare urgentă pe cale juridică. Deseori ne panicăm și nu acționăm corect din cauza că nu știm exact ce spune legea.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 iul - Sputnik. O citație în judecată, o scrisoare recomandată sau o avertizare în formă scrisă, primită în căsuța poștală, ne poate speria. Ce facem în acest caz? Soluția salvatoare ar fi un specialist care să-l sfătuiască ce să facă și bine ar fi să nu ceară bani pentru asta.

Parajuriștii în Moldova

În Republica Moldova astfel de persoane există, aceștia sunt parajuriștii. Despre primul ajutor juridic am discutat în cadrul emisiunii Sputnik Matinal cu Violeta Odagiu, directorul executiv al Asociației Parajuriștilor din Republica Moldova și Olesea Harti, membru al acestei organizații.

Întrebată ce notă ar pune ”culturii juridice în Republica Moldova” Violeta Odagiu, a răspuns că ”merită o notă de 5, dar cu mari rezerve”. Iată de ce ajutorul parajuriștilor devine indispensabil. 

Cine este parajuristul

Persoană cu studii juridice incomplete sau studii superioare complete, care nu practică activitatea de avocat și care, după o instruire specială, este calificată să acorde asistență juridică primară membrilor comunității din contul mijloacelor destinate acordării de asistență juridică garantată de stat, conform unui regulament referitor la statutul și la calificarea parajuriștilor.

Unde pot fi găsiți parajuriștii

În prezent, în jur de 50 de para-juriști își desfășoară activitatea în mai multe regiuni, acoperind mai mult de 40 de localități din țară.

Ei pot fi găsiți în birourile oferite de primăriile localităților. Activitatea acestora este supravegheată de Consiliul Național pentru Asistență Juridica Garantată de Stat.

Ce poate face parajuristul pentru cetățean

  • Furnizează informații privind actele normative, legi, formulare;
  • Mediază conflicte la solicitarea membrilor comunității;
  • Participă la luarea deciziilor autorităților locale în interesele beneficiarilor;
  • Orientează cetățeanul către instituțiile competente care-I pot soluționa problema;
  • Direcționează către un avocat calificat din cadrul sistemului de asistență juridică garantată de stat;
  • Educă membrii comunității să-și cunoască drepturile. Prin ce se deosebește un parajurist de un avocat, de exemplu?

Parajuristul prestează servicii de asistență juridică primară, el doar îl poate ajuta pe cetățean să identifice cărei instituții ar trebui să se adreseze pentru a soluționa o problemă, îi oferă consiliere în privința setului de documente de care are nevoie.

Cât costă serviciile parajuriștilor, sunt ele gratuite?

Spre deosebire de asistența juridică calificată garantată de stat, cetățenii pot beneficia de asistență juridică primară garantată de stat indiferent de nivelul veniturilor pe care îl au. Serviciile sunt prestate gratuit.

Cine-i plătește pe parajuriști?

Parajuriștii sunt plătiți de stat, au un salariu simbolic, dar care-l motivează să fie aproape de membrii comunității și să le ofere suport, consiliere în probleme juridice.

Sputnik Moldova lansează o serie de interviuri în parteneriat cu Asociația Națională a Para-Juriștilor din Moldova. În fiecare zi de joi, în cadrul emisiunii Sputnik Matinal, un parajurist va răspunde la întrebări de actualitate.

Iată care sunt doar câteva dintre subiectele ce urmează a fi abordate în emisiunile noastre:

  • Contractul de arendă în agricultură -Concedierea salariaților și litigiile de muncă
  • Litigii de familie
  • Contractul de donație versus contractul de înstrăinare cu condiția întreținerii pe viață
  • Încasarea pensiei de întreținere a copilului minor -Hărțuirea la locul de muncă
  • Contractele de credit / consum
  • Drepturile pacienților
  • Fidejusiunea în cazul decesului fidejusorului
  • Trecerea frontierei cu copilul minor