Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Piersici de proastă calitate la preț mare: Șmecheria comercianților din Chișinău – Foto

Condițiile meteo nu au fost prielnice în acest an recoltei de piersici. Avem mai puține fructe, iar în piețe sunt scoase la vânzare și fructele cu defecte, la preț demn de calitatea superioară.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 iul – Sputnik, Eleonora Lisnic. Recolta de piersici este scăzută anul acesta în Republica Moldova, din cauza condițiilor meteo neprielnice în care s-au dezvoltat fructele.

Aspectul exterior al fructelor a fost afectat de ploile cu grindină din primăvară și de la începutul verii, a explicat cu tristețe proprietarul unei tinere livezi de piersici dintr-o suburbie a Chișinăului, cu care a discutat reporterul Sputnik.

Într-o piață agro-alimentară din Chișinău, acesta vinde personal piersicile culese din livada proprie, după ce le sortează după dimensiuni. Cele mai frumoase fructe le vinde la prețul de 20 de lei kilogramul. 

Piersicile cu defecte, cu aspectul urâțit de grindină sau vătămători, nici nu le aduce la Chișinău, dar le usucă sau le transformă în suc pentru necesitățile propriei familii.

Alți comercianți însă vând la piață piersici „găurite”, cu „cicatrici” lăsate de ploile cu grindină.

Pentru a ademeni cumpărătorii la tarabă, aceștia au găsit o soluție: aranjează piersicile cu jumătatea bună la vedere. Un kilogram de piersici „ciuruite”, de felul celor din fotografie, se vindea cu 18 lei.

Cumpărătorii se apropie, descoperă șmecheria când examinează fructele, dar tot pun vreo două-trei piersici pe cântar.

Oamenii înțeleg să-și exprime astfel solidaritatea cu producătorul local ale cărui planuri de câștig au fost date peste cap de vremea neprielnică.

„Am cumpărat și ieri de aici. Da, au găurele, dar la gust sunt foarte plăcute. Noi sfredelim cu cuțitul adâncitura asta neagră, iar în interior piersica este bună”, a garantat o cumpărătoare.

„Și eu aș vrea să vând piersici mai frumoase, dar vând ce pot lua de la producători. Cumpărați cât mai sunt”, a reacționat comerciantul de la tarabă.