Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De unde cumpărăm harbuji fără nitrați și pesticide în Moldova: Avertismentul ANSA

Fructele și legumele trebuie cumpărate doar din locuri autorizate. Pentru a nu consuma pepeni cu nitrați și pesticide, prima regulă este să-i cerem comerciantului certificatul de inofensivitate.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 iul – Sputnik. Am intrat în sezonul pepenilor verzi și galbeni, iar Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) ne informează cum să-i alegem pe cei inofensivi, fără nitrați și pesticide.

Câți nitrați sunt în căpșunile din Republica Moldova

Mai întâi de toate, ANSA recomandă procurarea pepenilor, precum și a celorlalte fructe și legume, exclusiv din locuri autorizate sau înregistrate de către Agenție.

Consumatorul este în drept să solicite de la comerciant un document ce atestă inofensivitatea lor.

Cumpărătorul mai este sfătuit să aleagă fructele și legumele după următoarele criterii:

  • să nu prezinte urme de putregai sau alterare;
  • să nu fie murdare de țărână;
  • să nu prezinte deteriorări cauzate de dăunători;
  • să nu fie umede;
  • să nu aibă un miros şi gust impropriu.

ANSA precizează că în sezonul curent au fost prelevate 32 de probe de pepeni verzi și gălbeni, pentru investigarea la conținutul de nitrați și reziduuri de pesticide.

Pe întreg parcursul anului 2019, urmează să fie prelevate 400 de probe pentru investigarea conținutului de reziduuri de pesticide și 272 de probe pentru investigarea conținutului de nitrați în fructe și legume proaspete, a precizat Agenția.