Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ca în filme! Cum își fac de cap deținuții din penitenciarele din Moldova

Membrii Consiliului pentru Prevenirea Torturii au efectuat pe parcursul anului 2018 mai multe vizite în instituțiile de detenție din Moldova. Ce au depistat.
Sputnik
Ca în filme! Cum își fac de cap deținuții din penitenciarele din Moldova

Cea mai stringentă problemă cu care se confruntă majoritatea penitenciarelor din Moldova este numărul insuficient de angajați. Concluzia aparține Consiliului pentru Prevenirea Torturii și se regăsește în raportul de activitate pentru anul 2018. Reprezentanții Consiliului spun că această problemă duce la nemijlocit la creșterea subculturii criminale în sistemul penitenciar și, uneori, la apariția unei dependențe a personalului unor penitenciare față de liderii informali.

„În unul din penitenciarele monitorizate, instituție cu o populație de 800 de deținuți, în tura de noapte sunt doar patru gardieni. Deci, acești 800 de deținuți sunt supravegheați doar de patru gardieni. Puneți-mi, vă rog, cum acești gardieni pot combate careva acțiuni de violență sau subcultură criminală în interior. Mai mult ca atât, acest gardian va face uz de această subcultură pentru a ține această masa în albia ei. De multe ori, supraveghetorul nu va interveni doar pentru a nu-și pune viața în pericol. El are o familie și vrea să ajungă acasă a doua zi”, spune membrul Consiliului pentru prevenirea Torturii, Dumitru Russu.

Numărul insuficient de gardieni alimentează alte fenomene. Tot mai mulți angajați ai penitenciarelor ajung să fie victime ale deținuților.Numai în 2018 au fost înregistrate 18 cazuri de acest gen. În patru cazuri din acestea, agresorii sunt minori. Și asta nu e tot.

”În cadrul vizitelor de monitorizare, membrii Consiliului pentru Prevenirea Torturii au primit informații de la mulți angajați ai sistemului penitenciar că, deseori, sunt ofensați și intimidați de către deținuți. După fiecare caz ei întocmesc rapoarte, conform legislației în vigoare, dar care nu se soldează cu nicio sancțiune disciplinară, ceea ce creează impresia prezenței actelor de corupție în interiorul unor penitenciare. Or, chiar dacă sunt intentate proceduri disciplinare sau chiar dosare penale, acestea nu sunt finalizate cu aplicarea anumitor sancțiuni”, se menționează în raportul Consiliului pentru Prevenirea Torturii.

Precizăm că în Republica Moldova sunt 61 de de locuri de detenție, unde își ispășesc pedeapsă peste șapte mii de deținuți.

Autor: Silvia Zavadovschi