Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputații, interesați de construcția noului penitenciar din Chișinău

Închisoarea va fi construită la nouă kilometri de Chişinău, în apropiere de Bubuieci. Puşcăria va avea o capacitate de aproape 1600 de persoane.
Sputnik

CHIȘINĂU, 24 iul – Sputnik. Nici în acest an banii preconizați în bugetul de stat pentru construcția unui penitenciar nou în Chișinău nu vor fi valorificați. Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a declarat astăzi în cadrul audierilor în Comisia parlamentară economie, buget și finanțe că construcția penitenciarului nou din Chișinău face parte din categoria proiectelor de investiții capitale cu cel mai mare volum de neexecutare.

”Vreau să menționez că construcția penitenciarului a fost planificată și în 2017, și în 2018, și la rectificarea bugetului pentru 2019 venim cu informația că nici în acest an nu va fi posibilă realizarea”, a declarat ministrul.

Gavrilița susține că este important să fie identificate problemele care țin de proiectarea, achiziționarea, contractarea și implementarea proiectelor, în special a celor realizate din finanțare externă, din granturi și împrumuturi.

Cine și când va construi primul penitenciar modern din Moldova

”Ca să ne asigurăm că nu avem proiecte care se întind pe ani de zile”, a spus ministrul Finanțelor.

Natalia Gavrilița le-a declarat deputaților că proiectele de investiții capitale finanțate din surse externe nu au fost executate din cauza capacității scăzute de absorbție.

”Adică nu se fac proiectele de documentare, nu se fac achizițiile eficient, contractarea este un proces care durează. Toate aceste iau din timp și nu se folosesc resursele disponibile”, a spus Gavrilița.

Potrivit ministrului Finanțelor, este bine atunci când sunt planificate granturi nerambursabile care vin ca suport bugetar în partea de venituri.

”Este altceva când contractăm un credit pentru un proiect de infrastructură și plătim comisioane. Aici trebuie să existe o monitorizare minuțioasă, cât de repede se execută acest proiect și de ce nu se execută la timp”, a menționat ministrul.

Gavrilița a precizat că banii pentru construcția penitenciarului nou din Chișinău sunt oferiți țării noastre de către Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

”Acești bani sunt oferiți cu zero la sută dobândă”, a declarat ministrul Finanțelor în cadrul audierilor la comisia economie buget și finanțe.

Parlamentul de la Chişinău a ratificat încă în decembrie 2013 Acordul cadru prin care Moldova împrumută 39 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru a construi o nouă închisoare. Proiectul urma să fie implementat până în anul 2018.

Reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au declarat în cadrul unor audieri în comisia parlamentară securitate, apărare națională și ordine publică că penitenciarul modern va fi dat în exploatare cel mai probabil în anul 2021.

Închisoarea va fi construită la 9 kilometri de Chişinău, în apropiere de Bubuieci. Puşcăria va avea o capacitate de aproape 1600 de persoane. Noua închisoare va substitui Penitenciarul 13, unde sunt deţinuţi preventivii şi persoanele care nu au primit sentinţa definitivă.

Autorităţile nu au decis deocamdată ce se va întâmpla cu edificiul închisorii 13 după sistarea activităţii, dar angajaţii din sistemul penitenciar spun că ar fi bine ca această puşcărie să fie transformată în muzeu.

Penitenciarul modern în Moldova riscă să nu mai fie construit >>>

Sistemul penitenciar al Republicii Moldova administrează 17 instituţii penitenciare. Cinci instituţii penitenciare au statut de izolator de urmărire penală, un penitenciar este destinat detenţiei minorilor, o instituţie penitenciară este destinată detenţiei condamnatelor de gen feminin, existând şi un penitenciar cu statut de spital în care sunt trataţi deţinuţii. Cel mai mare număr de deţinuţi este concentrat în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău.