Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce mor peștii în lacul din Valea Morilor

Lucrările de amenajare a lacului din parcul „Valea Morilor” au devenit un exemplu de utilizare ineficientă a mijloacelor financiare, a spus Elena Zubkova, membru-corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, doctor habilitat în bilogie, profesor la Institutul de Zoologie al AȘM.
Sputnik

CHIȘINĂU, 23 iul – Sputnik. Bazinul de apă „Valea Morilor” (fostul Lac Comsomolist) a fost construit pentru o perioadă de 50 de ani. A rezistat însă cu câțiva ani mai mult, înainte de a se găsi mijloace pentru evacuarea apei și pentru curățare. După aceste lucrări, bazinul a fost umplut iarăși cu apă.  
Când lacul a fost construit inițial, toate lucrările au fost executate conform nomelor și regulilor: fundul a fost nivelat, iar deasupra a fost așternut prundiș, apoi nisip. De data aceasta însă lucrările au fost executate după principiul „a merge și așa”. S-a dat drumul la apă fără pregătirea prealabilă a suprafeței fundului lacului.

„Tot fundul era năpădit de bălării. Eu am zis atunci că nu trebuie de dat drumul la apă, la care  persoanele responsabile mi-au spus că în lac vor fi aduși pești, iar aceștia vor mânca toată vegetația. Peștii însă se hrănesc doar cu vârfurile tinere ale plantelor”, a explicat Zubkova pentru Sputnik Moldova.

Ca urmare, vegetația a început să putrezească și în lac au prins a se înmulți bacteriile de putrefacție. În afară de aceasta, după secare, fundul lacului devenise un loc pentru săpături arheologice unde s-au desfășurat lucrări corespunzătoare.

„Acolo, în anumite locuri, erau niște gropi destul de adânci. Oricine care construiește un iaz știe că fundul trebuie să fie nivelat, deoarece, dacă există vreo groapă, aceasta va fi mereu o sursă de hidrogen sulfurat”, a mai menționat savantul Zubkova.

După ce lacul a fost umplut iarăși cu apă, după cum au putut să se convingă chișinăuienii, în lac pot fi văzut în permanență pești morți, rețelele de socializare sunt invadate de fotografii care demonstrau pieirea în masă a peștilor. Pentru soluționarea acestei probleme autoritățile municipale au cheltuit sume considerabile. Au fost alocate mijloace pentru procurarea aeratoarelor care sunt necesare pentru a îndrepta cumva situația.

„Da, pentru bazinele de apă aeratorul este o salvare. Mi-au solicitat părerea de care anume este bine să cumpere și le-am spus că trebuie de cele ce se montează pe fundul lacului. O oră de funcționare a unui astfel de aerator, cu o singură pompă, costă de la 1000 până la 4000 de lei”, a precizat expertul.