CHIȘINĂU, 22 iul – Sputnik. Procuratura va insista pe înăsprirea pedepselor inculpaților în „dosarul Braguţa-1”, pe toate capetele de acuzare.
Amintim că doi foşti inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi patru deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Braguţa, au fost condamnaţi vineri de Judecătoria municipiului Chişinău, sediul Ciocana, pe când unul dintre poliţişti a fost achitat.
Astfel, unul dintre poliţişti a fost condamnat la patru ani de închisoare, cu executare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii în cadrul MAI timp de șapte ani, iar colegul său de serviciu – la patru ani închisoare, cu suspendare, şi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii în cadrul MAI timp de cinci ani.
Patru codeținuți ai lui Andrei Brăguță au fost condamnaţi la câte 5 ani închisoare fiecare, pentru vătămarea medie a integrităţii corporale a victimei, dintre care doar unul la închisoare cu executare. În privinţa celorlalţi trei, instanţa a dispus suspendarea executării pedepselor pe termene de probă.
În condiţiile în care partea acuzării a solicitat condamnarea tuturor celor şapte inculpaţi la pedepse reale cu închisoarea, inclusiv pe alte capete de acuzare cum ar fi tortura, procurorii vor insista pe înăsprirea pedepselor.
Magistraţii şi-au luat un termen de o lună pentru a pronunţa sentinţa motivată şi integrală, aceasta fiind fixată pentru 19 august 2019, atunci când, potrivit legislaţiei, procurorii vor putea lua cunoştinţă şi analiza, iar ulterior - decide asupra textului apelului.
Amintim că poliţiştii au fost acuzaţi de manifestarea consimțământului tacit la comiterea actelor de tortură de către codeţinuţi în privinţa lui Andrei Braguţa, precum şi pentru supunerea victimei la tratamente inumane. În acţiunile acestora, procurorii au reţinut aplicarea, cu consimţămîntul tăcit şi expres al poliţiştilor din izolator, a violenţelor sub aspect de tortură, tratament inuman şi vătămarea intenţionată medie a integrităţii corporale, comise în privinţa cetăţeanului Braguţa.
Procuratura subliniază că aceasta este prima sentinţă în „cazul Braguţa”, pe rolul instanţelor de judecată fiind alte două dosare expediate de procurori, în care figurează în calitate de inculpaţi alți 13 poliţişti din cadrul izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, invinuiţi de comiterea tratamentului inuman în privinţa victimei, precum şi doi medici, acuzaţi de încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale.
Andrei Braguţa a fost reţinut pe 15 august 2017 pentru violenţa nepericuloasă pentru viaţa şi sănătatea poliţiştilor, iar pe 26 august 2017 a decedat în Penitenciarul nr.16 „Pruncul”.