Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Populația Moldovei va scădea dramatic: Prognozele sumbre ale ONU și demografilor locali

Perspectiva demografică a Republicii Moldova văzută de ONU pare dramatică, dar prognozele specialiștilor moldoveni sunt și mai sumbre.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 iul – Sputnik, Eleonora Lisnic. Conform celei mai recente prognoze a Organizației Națiunilor Unite (ONU), populația Republicii Moldova, cu tot cu regiunea transnistreană, va fi de numai 2 milioane de locuitori în anul 2100.

Analizând datele, observăm că demografii ONU au luat ca punct de pornire pentru ultimul raport numărul vechi al populației noastre, potrivit căruia Republica Moldova ar avea peste 4 milioane de locuitori, cu tot cu populația din regiunea transnistreană (3,55 milioane + 476 mii locuitori din regiunea transnistreană).   

Populația Moldovei va scădea dramatic: Prognozele sumbre ale ONU și demografilor locali

Dacă s-ar fi condus de datele demografice revizuite la mijlocul lunii iulie de Biroul Național de Statistică (BNS), ONU ar fi estimat pentru Republica Moldova o populație de aproximativ un milion de locuitori către anul 2100.

BNS a anunțat că Republica Moldova are o populație de doar 2,68 milioane de persoane, nu de 3,55 milioane cum era anunțat oficial anterior. În plus, aceste 2,68 milioane nu-i includ și pe oamenii din regiunea transnistreană.

BNS a revizuit în scădere numărul populației, pentru că i-a exclus din total pe moldovenii care, la situația din 1 ianuarie 2019, erau plecați peste hotare de cel puțin 12 luni.

Care este numărul real al locuitorilor Moldovei: De ce populația va continua să scadă

Demografii moldoveni au făcut o prognoză mai sumbră decât cea din raportul ONU. Potrivit lor, deja către anul 2035 populația Republicii Moldova va scădea până la 2,2 – 2,3 milioane de locuitori.

Scăderea dramatică va fi determinată de mortalitatea mai mare decât natalitatea și de migrarea moldovenilor peste hotare.

În această situație, sunt necesare politici guvernamentale care ar conduce la reducerea mortalității și majorarea speranței de viață, întrucât foarte mulți cetățeni decedează la o vârstă aptă de muncă, a subliniat Olga Gagauz, vicedirector științific al Institutului Național de Cercetări Economice, colaborator științific principal al Centrului de Cercetări Demografice, în cadrul unei conferințe pe tema statisticii demografice organizată la Centrul de presă Sputnik Moldova.

Populația Moldovei va scădea dramatic: Prognozele sumbre ale ONU și demografilor locali