Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Soarta magazinelor ”Duty Free” a fost decisă de deputați - detalii

În ședința de astăzi a Parlamentului, deputații au votat în două lecturi un proiect de lege care se referă la magazinele ”Duty Free” din regiunea Transnistreană.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 iul – Sputnik. Proiectul de lege cu privire la abrogarea unor articole din Codul vamal al Republicii Moldova a fost votat în două lecturi, în unanimitate, în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului. Mai exact, este vorba de abrogarea normelor din Codul Vamal care au permis deschiderea magazinelor ”Duty Free” pe teritoriul temporar necontrolat de autoritățile constituționale.

”Proiectul de lege are drept scop abrogarea normelor din Codul Vamal al Republicii Moldova ce au permis deschiderea magazinelor ”Duty Free” pe teritoriul temporar necontrolat de organele constituționale”, a declarat Natalia Gavriliță în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului.

Ministrul finanțelor, Natalia Gavriliță, a venit cu mai multe precizări în ceea ce privește ilegalitatea funcționării acestor magazie.

”În primele cinci luni ale anului 2019, au fost comercializare în magazinele ”Dute Free” aproximativ un miliard de țigarete. Mult sau nu - vă las să comparați. În primele șase luni ale anului 2019 în Moldova s-au importat un miliard de țigarete. Practic, un volum de comercializare din trei  magazine ”Duty Free” din regiunea Transnistreană este egal cu volumul total al pieței de consum din Moldova”, a precizat ministrul Finanțelor.

Potrivit notei informative a proiectului, organele vamale s-au confruntat cu un șir de deficiențe în exercitarea atribuțiilor ce le revin prin prisma normelor stipulate, fiind imposibilă monitorizarea fluxului de mărfuri ce sunt comercializate în incinta magazinelor ”Duty-Free”.

Cea mai șmecheră moldoveancă - mărfuri de 40 de mii de € furate de la duty-free

„Scopul este exclusiv de a face ”bani negri” pentru că, între 2015 și 2019, această companie a avut un rulaj de 2,8 miliarde de lei, dintre care 75% din volumul mărfurilor erau ilicite. Schema era destul de sofisticată pentru că în schemă erau implicați atât angajați ai Poliției de Frontieră, cât și ai Serviciului Vamal”, a precizat în ședință și deputatul Sergiu Litvinenco.

Deputatul PDM Andrian Candu a ținut să afle dacă acest agent economic este înregistrat în țara noastră și plătește impozite.

”Este un agent economic înregistrat în Republica Moldova și plătește contribuții la statul Republica Moldova? Impozit pe profit sau alt impozit?”, a întrebat Candu.

În repică, Gavriliță a declarat că nu cunoaște aceste date, dar nu este greu de înțeles că la mijloc este vorba de o schemă de contrabandă.  

”Eu nu am aceste date. Eu nu cred că trebuie să ai toate detaliile ca să înțelegi că aici este o ilegalitate prin intermediul căreia se face contrabandă. V-am dat niște date care demonstrează clar acest lucru”, A precizat Gavriliță.

Parlamentul a decis modificarea Codului Vamal pentru a exclude eventuale forme de fraudă economică. Respectivul proiect de lege va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.