Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alarmant: Risc major de prăbușire într-un sector al Capitalei

Specialiștii trag un semnal de alarmă – porțiuni importante ale sectorului Râșcani al Capitalei riscă să se surpe.
Sputnik

CHIȘINĂU, 17 iul - Sputnik. Porțiuni importante din străzile Florilor, Studenților și Cale Orheiului prezintă un risc major de prăbușire. Cauza este Mina din Chișinău, care este deconectată în prezent de la energia electrică și nu funcționează, astfel că apa acumulată nu poate fi pompată. Declarații în acest sens a făcut la trm.md directorul întreprinderii „Mina din Chişinău”, Sergiu Lungu.

Acesta a precizat că, în prezent, în mină s-au acumulat aproximativ un milion de metri cubi de apă care trebuie evacuată de urgență, pentru a diminua riscul de ”pierdere a controlului asupra minei”.

Ce pericolele comportă minele din Chișinău - Opinia expertului

În condițiile în care apa nu este pompată, mina prezintă un pericol real pentru siguranța locuitorilor Capitalei, spune specialistul.

„Riscul este distrugerea totală a stâlpilor de susține sau a excavațiilor în această zonă şi respectiv această distrugere poate influența şi asupra suprafeţei terestre. Este vorba de formarea conurilor de surpare, sau, să zicem aşa, scufundarea unor zone ale terenului. Practic sunt pilieri care deja intră şi în a doua fază a distrugerilor”, a subliniat directorul întreprinderii „Mina din Chişinău”, Sergiu Lungu.

Directorului întreprinderii afirmă că singura soluție pentru a asigura evacuarea continuă a apei este implicarea întreprinderii „Apă Canal”, iar la moment se desfășoară deja discuții în acest sens.

Lungu spune că acest lucru ar fi chiar şi în folosul populaţiei din municipiul Chişinău, în cazul pompării intensive a volumelor mari a apei şi direcționării acestora la staţia de tratare „Apă Canal”.

”Acest lucru va duce la scăderea considerabilă a nivelului în excavațiile miniere şi respectiv va permite revenirea minei la un regim normal de activitate”, a menţionat Lungu.

Consiliul municipal Chişinău a alocat recent 700 de mii de lei pentru ca întreprinderea „Mina Chişinău” să-şi reia activitatea. Potrivit directorului minei, sumă va fi suficientă pentru achitarea energiei electrică şi menţinerea procesului de evacuare a apei doar până la sfârşitul acestui an.