Prognoze sumbre: După criza globală lumea nu va mai fi la fel

Veaceslav Holodkov, expert al Institutului Rus de Studii Strategice (IRSS) a vorbit în cadrul unui interviu pentru Sputnik Moldova despre efectele crizei economice globale, care ar putea începe chiar până la sfârșitul acestui an.
Sputnik

CHIȘINĂU, 12 iul - Sputnik. Majoritatea analiștilor economici prevăd începutul crizei economice globale până la sfârșitul acestui an.

Expert: Se va confrunta oare omenirea cu o criză financiară globală în anul 2019

Experții sunt de părere că economia mondială a început să dea „semne de încetinire a creșterii”, piețele bursiere sunt în declin, iar economiștii au anunțat încheierea creșterii economice.

Potrivit lui Veaceslav Holodkov, orice criză este o „încercare de a soluționa dezechilibrele care s-au acumulat în economia mondială într-un mod revoluționar, chiar pe cale ”chirurgical”. Atunci când aceste dezechilibre ajung într-un punct critic, are loc un ”salt” critic care se numește criză.

Dar orice criză are un început și un sfârșit, și nu neapărat unul prost. Viitoare criză economică globală va reprezenta o provocare serioasă pentru economiile țărilor „de frunte”, ceea ce va duce la o schimbare a echilibrului puterii pe scena mondială.

„Țările care dezvoltă tehnologii noi vor avea un avantaj - chinezii au un mare avantaj în acest sens. Anul trecut, oamenii de știință și inginerii chinezi au înregistrat peste un milion de cereri de brevete, iar SUA doar 605 mii. În cadrul companiei Huawei, jumătate din cei 180.000 de angajați efectuează cercetări științifice. Programul guvernul chinez „2025” a provocat isterie în America, care încearcă acum să oprească dezvoltarea tehnologică a Chinei”, a declarat Holodkov pentru Sputnik Moldova.

Miliardar american: Iată când începe noua criză financiară globală

Al doilea avantaj al Chinei asupra Statelor Unite este „rolul puternic al statului”, care are pârghii de influență asupra economiei, inclusiv în cazul unei crize globale, a mai menționat sursa.

„Există o astfel de noțiune ca economia de mobilizare - atunci când un stat își sporește brusc influența asupra economiei pentru a o scoate din criză cât mai rapid. China, în comparație cu Statele Unite și Europa de Vest, are un avantaj imens în această privință”, a adăugat Holodkov.

Anume de aceasta expertul este sigur că epicentrul viitoarei crize economice globale se va afla oriunde, însă nu în China. Va beneficia de această criză în primul rând China.