Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Constantin Tampiza: Afaceri ca în Moldova, nicăieri în lume

Omul de afaceri Constantin Tampiza a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre modul în care se fac afacerile în Moldova și cât de mult sunt influențate acestea de anumite înțelegeri, dar și de factorul politic.
Sputnik
Constantin Tampiza: Afaceri ca în Moldova, nicăieri în lume

Constantin Tampiza a condus timp de mai muți ani filiala Lukoil România. El spune că există o diferență enormă în ceea ce privește derularea afacerilor pe piața produselor petroliere dintre România și Moldova. Tampiza afirmă că regulatorii de piață cum ar fi ANRE sau Consiliul Concurenței nu-și fac treaba. El s-a referit la marja de profit destul de mare a operatorilor de piață petrolieră, în condițiile în care o benzinărie din Moldova comercializează produse petroliere la volume foarte mici.

„Nici ANRE și nici Consiliul Concurenței nu-și fac treaba. Dacă o benzinărie în România vinde mai puțin de 4,5 tone pe zi, ea e falimentară pentru că profitul este stabilit pe piață de 50 sau 60 de dolari la tonă. În Moldova însă, 70% de benzinării vând o tonă jumate sau două tone pe zi și toți construiesc benzinării. Asta înseamnă că marja de profit este mare. Cuiva îi este convenabil să aibă o benzinărie cu vânzări de o tonă jumate pe zi”, a precizat Tampiza.

Omul de afaceri a mai spus că în Moldova interese politice influențează și proiectele sociale care ulterior riscă să explodeze și să lovească în cetățean. Tampiza a adus drept exemplu programul Prima Casă pe care muți cetățeni l-au agreat. În opinia lui acest program comportă riscuri cu efect întârziat pentru că este realizat cu interese pentru companiile de construcții.

„Cu Prima Casă ce s-a întâmplat. Există un grup care a monopolizat această piață a construcțiilor, apropiat de putere. Apoi au invitat băncile, le-au impus anumite reguli de joc. De ce n-ați format o piață liberă. Constructorii și-au luat banii, iar băncile au rămas  față în față cu clienții. Veți vedea că acest program va exploda ca în România, unde cartiere întregi nu sunt cumpărate” , a precizat Tampiza.

Autor: Eduard Maciac