Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Gheorghe Avornic, despre viitorul tinerilor din Republica Moldova

Vicepreședintele Consiliului Rectorilor din Republica Moldova și rectorul Universității de Studii Politice și Economice Europene "Constantin Stere", profesorul universitar Gheorghe Avornic, a vorbit în studioul Radio Sputnik Moldova despre reducerea numărului de studenți în universitățile din țară și despre acțiunile pe care le întreprinde pentru a soluționa această problemă.
Sputnik
Gheorghe Avornic, despre viitorul tinerilor din Republica Moldova

O problemă majoră cu care se confruntă universitățile din Republica Moldova este diminuarea numărului de studenți. Motivul principal pentru care tinerii spun că își doresc să plece este perspectiva de angajare în câmpul muncii după absolvirea universității.

Profesorul universitar Gheorghe Avornic, care activează în sistemul de învățământ superior de mai bine de 30 de ani, spune că în Republica Moldova tinerii care muncesc pe parcursul anilor de studii, care își manifestă interesul față de meseria pe care au ales-o și care îmbină teoria cu practica, cu siguranță, au perspective bune de angajare în țara noastră.

"În universitățile din țară se face cu adevărat carte. Astăzi tinerii au o mulțime de posibilități, doar trebuie să le folosească. Există oportunități de a participa la programe de mobilitate academică, unde tinerii acumulează experiență și pot reveni acasă cu un bagaj mare de cunoștințe. Mai mult, există posibilități reale de angajare în câmpul muncii în Republica Moldova. Tinerii trebuie să muncească, să fie dornici de învățătură, să-și dea interesul și atunci cu siguranță li se vor deschide ușile", a afirmat profesorul universitar.

În condițiile în care tinerii moldoveni continuă să plece masiv peste hotare, Gheorghe Avornic a găsit alte soluții pentru ca universitățile din țară să nu rămână pustiite.

"Cu siguranță, îmi doresc ca cei mai mulți și cei mai buni studenți să fie din Moldova, însă în situația în care s-au pomenit universitățile am hotărât să atrag studenții internaționali la studii în țara noastră. Avem studenți din România, India, Vietnam, Coreea de Sud și din alte state. Sper ca și în acest an să avem parte de studenți buni, dornici de învățătură, care după absolvire își vor crea un viitor în Moldova", a punctat Avornic.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș