CHIȘINĂU, 6 iul – Sputnik. Un membru al Comisiei pentru Acordarea Cetățeniei, comisie care activează pe lângă președintele Republicii Moldova, și un intermediar au fost reținuți aseară de către ofițerii CNA și procurorii Anticorupție într-un dosar de trafic de influență, anunță biroul de presă al CNA. Aceștia sunt bănuiți că l-ar fi ajutat pe un străin să obțină cetățenia moldovenească fără impedimente.
Potrivit materialelor cauzei, bănuiții ar fi acționat în complicitate, iar pentru serviciile lor ar fi cerut 2500 de euro. În cadrul documentării cazului, a fost urmărită transmiterea banilor în două tranșe – de la solicitantul cetățeniei către intermediar și de la intermediar către membrul Comisiei. După ce a fost transmisă toată suma, ofițerii CNA și procurorii i-au reținut în flagrant pe intermediar și pe reprezentantul Comisiei.
Pe faptele descrise a fost inițiată o urmărire penală pentru trafic de influență, iar persoanele bănuite au fost plasate în izolatorul CNA pentru 72 de ore.
În prezent, grupul de anchetă desfășoară acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Reprezentanții Președinției continuă să acorde suport ofițerilor CNA și procurorilor pentru documentarea obiectivă a cazului și identificarea întregului cerc de suspecți.
Procuratura Anticorupție exercită urmărirea penală.
Și maxim Lebedinschi, care este consilierul președintelui Igor Dodon, a expediat un comunicat de presă pe acest caz.
"Președintele Republicii Moldova subliniază că actele de corupție nu vor fi tolerate indiferent de faptul că sunt comise în domeniul justiției, procuraturii, organelor de ocrotire a normelor de drept, administrației publice de orice nivel, precum şi indiferent de rangul funcției deținute de persoanele implicate", anunță aparatul președintelui în comunicatul de presă.
Lebedinschi mai notează că, în colaborare cu Președinția Republicii Moldova, ofițerii CNA şi procurorii Anticorupție au reţinut un membru al Comisiei pentru Problemele Cetăţeniei şi Acordării de Azil Politic, fiind bănuit de pretinse fapte de corupere pasivă, admise în cadrul procesului de acordare a cetăţeniei Republicii Moldova unei persoane străine.
"În cadrul investigațiilor urmează a fi stabilită şi implicarea altor membri ai Comisiei, din care fac parte funcţionari din cadrul Aparatului Președintelui, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Serviciul Informaţii şi Securitate, Agenţia Servicii Publice şi Ministerul Afacerilor Interne", a mai preciza Președinția.