Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Dumitru Pulbere, despre cum pot fi trași la răspundere cei șase judecători ai CCM

După ce judecătorii de la CCM și-au dat demisia, Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii au demarat concursurile pentru selectarea noilor magistrați.
Sputnik
Dumitru Pulbere, despre cum pot fi trași la răspundere cei șase judecători ai CCM

Judecătorii Curții Constituționale, care și-au dat demisia din funcție după ce și-au anulat propriile hotărâri, iar Comisia de la Veneția a condamnat modul de luare a deciziilor în ultima vreme, ar putea fi trași la răspundere, însă pentru asta trebuie să fie instituită o comisie parlamentară specială formată din experți notorii care să stabilească gravitatea deciziilor luate de foștii magistrați constituționali. O declarație în acest sens a fost făcută pentru Sputnik Moldova de către fostul președinte al Curții Constituționali, Dumitru Pulbere.

Totodată, fostul judecător de la CCM a menționat că nu este stipulat în Constituție un mecanism care să specifice exact modul de atragere la răspundere a judecătorilor Constituționali.

”Trebuie să fie creată o comisie parlamentară specială care să cuprindă specialiști notorii din domeniul dreptului constituțional și care să identifice impactul deciziilor luate de judecătorii de la CCM în ultima vreme, nu doar în perioada 7-14 iunie, întrucât au fost și alte hotărâri dubioase. Ulterior, această comisie să se pronunțe dacă sunt sau nu pasibili de răspundere foștii judecători de la CCM”, spune Dumitru Pulbere.   

Pentru ca Înalta Instanță să își recapete încrederea, noii judecători care vor fi numiți la Curtea Constituțională trebuie să fie aleși pre sprânceană, mai spune fostul magistrat.

”Ar fi logic ca, după ceea ce s-a întâmplat, la funcția de judecător la CCM să fie selectate niște persoane notorii, care au autoritate în mediul academic și în viața publică și ar putea să restabilească imaginea instituției. Totodată, aceste persoane trebuie să aibă o experiență de viață și juridică”, mai spune Dumitru Pulbere.

Menționăm că experții Comisiei de la Veneția au constatat că decizia de dizolvare a Parlamentului, luată de Curtea Constituțională a Republicii Moldova, n-a avut niciun temei legal. Judecătorii acesteia au ignorat Legea Supremă și au calculat greșit termenul de trei luni după care poate fi dizolvat Parlamentul. Potrivit Comisiei de la Veneția, judecătorii Curții Constituționale și-au încălcat propriile proceduri.

Mai mult, experții Comisiei au spus că există motive serioase pentru a concluziona că decizia Curții Constituționale de suspendare temporară din funcție a șefului statului și de numire a fostului premier Pavel Filip drept președinte interimar nu a fost fundamentată pe Constituția Republicii Moldova.

Autor: Tatiana Cebotari