Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Irina Vlah - bașcanul Găgăuziei: Date biografice

Irina Vlah a obținut o victorie zdrobitoare în cadrul alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei din 30 iunie. Sputnik Moldova publică câteva date biografice.
Sputnik

Irina Vlah s-a născut pe 26 februarie 1974, în orașul Comrat din RSS Moldovenească. Tatăl ei este etnic găgăuz, iar mama - bulgăroaică.

Educație:

Din 1991 până în 1996 a făcut facultatea de drept, în cadrul Universității de Stat din Comrat.

Din 2001 până în 2008 a făcut doctoratul la Academia de Științe a Republicii Moldova.

În anul 2008 - a susținut teza de doctor pe tema "Conceptul modern de dezvoltare a serviciului public în Republica Moldova".

Este autorul unui șir de lucrări științifice și publicații privind problemele administrației publice, consolidarea păcii interetnice în Republica Moldova și protejarea drepturilor populației vorbitoare de limbă rusă.

Activitatea profesională:

1996 – 2003 - jurist în cadrul inspectoratului fiscal al UTA Găgăuzia.

2003 – 2005 - șeful Secției Juridice al Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia.

Activitate politică:

Din 2005 până 2009 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XVI, membru al Comisiei Juridice, Numiri și Imunități.

Mesajul președintelui Igor Dodon pentru bașcanul Irina Vlah

În aprilie-iulie 2009  - deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XVII, membru al Comisiei Juridice, Numiri și Imunități.

Din 2009 până în 2010 - deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XVIII, membru al Comisiei Juridice, Numiri și Imunități.

Din 2010 până în 2014 - deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XIX, membru al Biroului Permanent al Parlamentului.

Din 2007 până pe 27 ianuarie 2015 deține funcția de șef al filialei raionale de partid din Comrat, membru al comitetului central al Partidului Comuniștilor.

Pe 3 aprilie 2008, prin decizia Comisiei Permanente a Adunării Interparlamentare CSI, a fost distinsă cu diplomă pentru consolidarea relațiilor internaționale în cadrul statelor CSI.

În anul 2014 a fost inițiatoarea desfășurării referendumului în UTA Găgăuzia privind aderarea la Uniunea Vamală. În cadrul referendumului, peste 98% dintre locuitorii autonomiei s-au pronunțat pentru vectorul estic.

Conform datelor publicate pe vlah.md.