Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alarmant: Peste o sută de condamnări la CEDO pentru condiții inumane în penitenciare

Tortura în Republica Moldova: Cele mai multe acțiuni sunt comise în instituțiile penitenciare din țară.
Sputnik
Alarmant: Peste o sută de condamnări la CEDO pentru condiții inumane în penitenciare

Potrivit șefului Direcției prevenirea torturii din cadrul Oficiului Avocatul Poporului, Alexandru Zubco, în mare parte, victimele torturii sun deținuții sau persoanele care se află în centrele de plasament.

Alexandru Zubco a precizat că în 2017 au fost înregistrate peste 800 de plângeri cu privire la condiții proaste de detenție, lipsa sau servicii medicale inadecvate în locurile de detenție, iar în prima jumătate a anului 2018 au fost recepționate peste 400 de cereri, ceea ce reprezintă o tendință îngrijorătoare.

Mai mult, Republica Moldova este frecvent condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru încălcarea art. 3 CEDO (interzicerea torturii, tratamentelor inumane sau degradante). Până în prezent, CEDO a constatat peste 135 de încălcări ale art. 3 CEDO de către Republica Moldova.

''Moldova a achitat deja peste un milion și jumătate de euro. Cu acești bani cu siguranță puteau fi create condiții în penitenciarele din țară'', a pus Zubco.

Potrivit lui Alexandru Zubco, una dintre cele mai grave probleme este supraaglomerarea celulelor din penitenciare. Astfel, într-o încăpere mică își pot ispăși pedeapsa zeci de deținuți. Alexandru Zubco spune că aplicarea pedepselor alternative ar soluționa esențial această problemă.

''Atâta timp cât derulează ancheta procedurală persoanei i se pot aplica niște pedepse alternative e în afara instituției penitenciare. Aceste măsuri le vor da pușcăriilor să ''respire'', a conchis Zubco.

În Moldova sunt 17 instituții penitenciare în care își ispășesc pedeapsa peste 7500 de deținuți. Anual, în peste zece mii de cazuri se aplică arestul preventiv.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș