Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine sunt persoanele din conducerea SIS: Detalii din biografie

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat la 25 iunie noua conducere a Serviciului de Informații și Securitate (SIS) - directorul Alexandr Esaulenco și directorul adjunct Artur Gumeniuc.
Sputnik

La 26 iunie, președintele Igor Dodon și Chiril Moțpan, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, au prezentat efectivului de ofițeri de informații noua conducere a SIS, în cadrul unui eveniment organizat la sediul instituției.

Igor Dodon a subliniat că „toate organele de forță, inclusiv Serviciul de Informații și Securitate, trebuie să fie scoase de sub influența politică și să activeze doar în baza intereselor naționale ale Republicii Moldova, iar conducerea Serviciului trebuie să fie numită doar pe criterii de profesionalism și patriotism”, se arată într-un comunicat de presă al SIS.

Alexandr Esaulenco

Director

S-a născut la 23 septembrie 1977, în orașul Chișinău, Republica Moldova. Este căsătorit și are 2 copii.  

În anul 1999 a absolvit Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM), Facultatea de Drept, specialitatea Drept penal.

După absolvirea instituției, a fost angajat la SIS, prima sa funcție în cadrul instituției fiind cea de ofițer de investigații.

Din 1999 până în 2019 a deţinut diverse funcţii în cadrul SIS, inclusiv cea de șef al Direcției contrainformații militare. În noiembrie 2018 a fost numit în funcția de director adjunct al instituției.

În 2017, potrivit presei, și-a început studiile de masterat în cadrul ULIM, la specialitatea Drept internațional.

Are gradul de colonel.

Cine sunt persoanele din conducerea SIS: Detalii din biografie

Artur Gumeniuc

Director adjunct

S-a născut la 11 mai 1974, în satul Mărcăuţi, din raionul Briceni, Republica Moldova. Este căsătorit și are 2 copii.

În anul 1999 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie.

În perioada 1999 - 2017 a deţinut diverse funcţii în cadrul SIS. În perioada guvernării comuniste, relevă presa, a fost șef al SIS-lui municipiului Chișinău și membru al Colegiului SIS.

Din 2017 până în 2019 a fost consilierul președintelui Igor Dodon în domeniul apărării și securității naționale, precum și secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Conform legislației, a fost propus în funcţia de director adjunct al SIS de către noul director, Alexandr Esaulenco, după depunerea jurământului de către acesta, și aprobat prin votul Parlamentului.