Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În supermarketurile din Chișinău se vinde pește bolnav

Priveliștea nu este pentru cei cu nervii slabi: în unul din supermarketurile din Capitală, sunt vânduți crapi vii bolnavi, ei au pete roșii pe solzi.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 iun – Sputnik. Această priveliște, cu siguranță, nu sporește apetitul și nu oricine ar risca să pregătească bucate din astfel de pește!

În unul din supermarketurile din Capitală s-a vândut crapi cu erupții sângeroase. Această imagine i-a speriat pe cumpărători. Ei au postat pe o rețea de socializare fotografiile cu peștele bolnav care se vinde în magazin.

S-a constatat că crapii erau bolnavi de aeromonoză sau, mai simplu, rubeolă, care afectează învelișul lor exterior. Aeromonoza este o boală infecțioasă a peștilor din specia carp ce se caracterizează prin inflamarea epidermei, erupții sângeroase, hidropizie, exoftalmie, hidratarea țesutului muscular și a tuturor organelor interne. Infecția este înregistrată în toate țările Europene de Est și de Vest.

Cei mai receptivi la această boală sunt crapii, sazanii și hibrizii acestora. În bazinele acvatice infecția pătrunde prin intermediul apei, al peștelui bolnav, al păsărilor de apă sau care se hrănesc cu pește, precum și prin intermediul instrumentelor, inventarului de pescuit, ambalajului. Infecția pătrunde în pește prin pielea deteriorată și branhii, precum și odată cu hrana.

Aeromonoza nu este periculoasă pentru om și animalele carnivore. Peștele infectat, care nu și-a pierdut aspectul comercial și care corespunde calităților și cerințelor alimentare, este admis pentru a fi întrebuințat, fără nici o restricție, la pregătirea bucatelor pentru oameni.

Peștele care are un aspect inestetic servește ca hrană pentru animalele și păsările domestice, după ce se fierbe sau este transformat în făină de pește.