CHIȘINĂU, 19 iun – Sputnik. Un raport recent publicat de Divizia Populație a Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale (DESA) al ONU, denumit „Perspectivele privind Populația Mondială 2019: Repere”, estimează că până în 2050 locuitorii Pământului vor ajunge la 9,7 miliarde de oameni, ceea ce înseamnă o creştere cu două miliarde.
India va fi pe primul loc la creşterea populaţiei, astfel se vor adăuga circa 273 de milioane de locuitori la populația ei de 1,37 miliarde de locuitori, iar ţara va depăși China, a cărei populație se estimează că va scădea cu 31,4 milioane între 2019 și 2050. Populația Chinei va continua să scadă şi va ajunge la 1,1 miliarde până în 2100.
De asemenea, se aşteaptă ca populaţia Nigeriei să crească cu aproximativ 200 de milioane de oameni până în 2050. Pakistan, Etiopia, Tanzania, Indonezia, Republica Democratică Congo, Egiptul și SUA sunt celelalte șapte țări în care vor fi cele mai mari creşteri ale populaţiei în următorii treizeci de ani, potrivit raportului, citat de RT.
Dar cea mai mare creştere a populației va avea loc în Africa sub-sahariană, unde va crește de două ori până în 2050, dezvoltare care ar putea pune presiune și mai mare asupra sistemelor sociale din aceste țări.
„Multe dintre populațiile cu cea mai rapidă creștere sunt în țările cele mai sărace, unde creșterea populației aduce provocări suplimentare”, a declarat Liu Zhenmin, subsecretarul general DESA, într-un comunicat de presă emis luni.
Deși cifrele sunt uimitoare, creșterea populației încetinește și se aşteaptă să stagneze. În prezent, numărul mediu de nașteri pe femeie este de 2,5, dar până în 2050 se estimează că va scădea şi mai mult, ajungând la 2,2, ceea ce înseamnă că omenirea se va confrunta cu declinul iminent al populației.
Numărul mic de nașteri per femeie va afecta cel mai mult 55 de țări, în care populaţiile vor scădea cu cel puțin un procent. China va conduce în acest trend, fiind urmată de ţări din Europa de Est sau din Caraibe. Lituania și Bulgaria vor suferi cel mai mare declin, astfel, se vor confrunta cu o scădere a populației cu 23% până în 2050. Letonia, cu un declin estimat de 22%, este urmată de Insulele Wallis și Futuna (20%) și de Ucraina (20%).