Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

A fost sau nu "un puci anticonstituțional": Ce acțiuni va întreprinde Parlamentul

Pe 19 iunie, Parlamentul a creat Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa puciului anticonstituțional al Partidului Democrat, realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale. Comisia va fi alcătuită din deputați PSRM și ACUM.
Sputnik
A fost sau nu "un puci anticonstituțional": Ce acțiuni va întreprinde Parlamentul

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", realizată în studioul Radio Sputnik Moldova, deputatul PSRM Vasile Bolea a declarat că instituirea unei asemenea comisii a fost necesară, întrucât, "societatea trebuie să cunoască adevărul".

Vasile Bolea a mai spus că această comisie de anchetă va sistematiza cronologic toate evenimentele care au avut loc în zilele de 7-9 iunie, când a existat un singur centru de comandă, care a pus presiune politică asupra Curții Constituționale și Procuraturii Generale.

"Toată lumea cunoaște că în data de 8 iunie Parlamentul s-a constituit în ședință, unde au fost constituite organele de lucru al Legislativului. Între timp, au fost emise acele hotărâri ale Curții Constituționale, iar seara Procuratura Generală a solicitat inițierea a peste 60 de mandate de arest pentru deputați. Mai mult decât atât, erau pregătite grupurile de intervenție pentru ca legislatorii să fie arestați. Aceste acțiuni au fost condamnate însă de partenerii externi. După ce nu le-a reușit, membrii PD au declarat că cedează puterea și trec în opoziție. Eu cred că toate aceste lucruri trebuie investigate așa încât societatea să cunoască adevărul", a spus deputatul Vasile Bolea.

Din componența Comisiei parlamentare de anchetă vor face parte deputații socialiști și ai blocului ACUM. Asta pentru că democrații au refuzat să-și delege reprezentanții în această comisie, iar fracțiunea Partidului Șor a lipsit de la ședința Parlamentului.  Înainte de a fi votați în calitate de membri ai comisiei, fiecare deputat a confirmat pe propria răspundere lipsa conflictului de interese.

"Membrii PD neagă acuzațiile, iar acest lucru nu este altceva decât o încercare de a se autoapăra. Din această comisie au putut face și reprezentanții PD, însă ei au refuzat", a spus deputatul Bolea.

Comisia parlamentară de anchetă va include în investigațiile sale toate instituțiile statului responsabile, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta Parlamentului, în termen de 60 de zile, un raport.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș