Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Năstase cere ridicarea imunității parlamentare a democratului Plahotniuc

Ultima oră: Năstase cere procurorului general inițierea, de urgență, a procedurilor de ridicare a imunității parlamentare a democratului Vladimir Plahotniuc.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 iun – Sputnik. Deputatul PPDA-ACUM, Andrei Năstase, care deține și funcția de vicepremier și ministru al Afacerilor Externe a depus un denunț pe numele Procurorului General, Eduard Harunjen, în care cere inițierea, de urgență, a procedurilor de ridicare a imunității parlamentare a democratului Vladimir Plahotniuc  și de a obține acordul forului legislativ pentru investigarea penală a sa.

Prin acest denunț, ministrul de Interne sesizează Procurorul General ”asupra săvârșirii de către judecătorii Curții Constituționale Poalelungi Mihai, Apolschi Raisa, Artur Reșetnicov, Gurin Corneliu, Băieșu Aurel și Zaporojan Veaceslav a infracțiunii  de tentativă de uzurpare a puterii de stat.

”În această privință, menționez că în perioada 07 iunie – 09 iunie 2019, judecătorii Curții Constituționale au aprobat decizii, hotărâri și avize contrare  prevederilor Constituției Republicii Moldova în scopul de a permite numitului Plahotniuc Vladimir și a grupării criminale conduse de acesta să se mențină abuziv la putere, precum și de a asigura o legalitate așa -zisului Guvern condus de Filip Pavel”, se menționează în denunțul depus de Năstase la Procuratura Generală.

Deputatul accentuează că ”judecătorul Apolschi Raisa este nașa de cununie a lui Plahotniuc și este exponentă a Partidului Democrat, Reșetnicov Artur a fost și el membru al aceluiași partid până la numirea în funcție, Poalelungi Mihai este cunoscut ca fiind un consultant personal de-al lui Plahotniuc Vladimir, iar Gurin Corneliu, de asemenea, este un interpus de-al lui Plahotniuc Vladimir, care, prin anumite metode necunoscute încă (posibil șantaj și corupere), controlează, in corpore, toți membrii actuali ai Curții Constituționale”.

Potrivit Codului Penal al Republicii Moldova, acţiunile săvârşite în scopul uzurpării sau menţinerii forţate a puterii de stat cu încălcarea prevederilor Constituţiei Republicii Moldova se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 15 ani.