Reprezentanții Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței spun că tarifele trebuie să fie amplasate în mod obligatoriu pe ușa fiecărei mașini, unde să fie indicat clar tariful pentru pornire, tariful pentru un km distanță și tariful de staționare. Totodată, există tarif pentru timp de zi, tarif pentru timp de noapte, tarif în raza orașului și în afara razei orașului.
În acest sens, inspectorul principal al Direcției Control Metrologic din cadrul APCSP, Elena Murariu, îndeamnă toți pasagerii să urmărească cu atenție datele pe care le setează șoferul pe taximetru la începutul călătoriei.
"Înainte de călătorie, șoferul trebuie să efectueze operațiunile necesare pe taximetru. Atrageți atenția la ceea ce se setează pe taximetru pentru a vă convinge că toate datele sunt veridice și că veți achita călătoria pe care ați comandat-o inițial", a subliniat Elena Murariu.
Reprezentanții Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței îi îndeamnă pe toți consumatorii să depună plângeri în cazul în care taximetriștii manifestă un comportament neadecvat sau cer un preț exagerat pentru călătoria efectuată.
În conformitate cu prevederile legislației în vigoare, toate taxiurile trebuie să fie dotate cu taximetru, iar costul călătoriilor se calculează conform indicațiilor de pe contor. Pentru echiparea necorespunzătoare a autovehiculului și în special pentru lipsa aparatului de taxare, pe lângă sancțiunea cu amendă de 15 mii de lei, se vor retrage plăcuțele de înmatriculare ale automobilului pe un termen de șase luni. Acestea vor fi eliberate doar după ce mașinile vor fi dotate în corespundere cu legea.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș