Comisia de la Veneția va aviza în timpul apropiat cele mai recente încheieri ale Curții Constituționale din Moldova, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului. Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, care a solicitat acest aviz, este de părere că încheierile recente ale Curții Constituționale de la Chișinău sunt greu de înțeles și par arbitrare.
Teodor Cârnaț a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că poziția Comisiei de la Veneția este una determinantă pentru noul Guvern, fiindcă ea apără democrația prin drept, iar asta înseamnă că Parlamentul fiind reprezentantul poporului a fost în drept să investească acest Guvern. Expertul a explicat ce de fapt se dorește să se afle din conținutul acestui aviz.
„Este legal sau ilegal investit noul Guvern de la Chișinău, este acest Parlament unul plenipotențiar sau nu, aceasta este întrebarea lui Jagland. Avizul va purta un caracter de recomandare, iar în cazul în care Moldova nu va lua în considerare acest document, atunci ar putea să survină anumite sancțiuni de natură politică, economică, suspendarea dreptului de vot în CoE sau sancțiuni pentru anumite persoane”, a precizat Teodor Cârnaț.
Luni, 10 iunie, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, i-a solicitat Comisiei de la Veneția avizul urgent al acesteia cu privire la recentele încheieri ale Curții Constituționale din Republica Moldova. Ședința a fost fixată pentru vineri, 21 iunie.
Autor: Eduard Maciac