Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv Sputnik: Avizul Comisiei de la Veneția și comentariile deputaților PSRM–ACUM

Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția) urmează să se pronunțe, săptămâna viitoare, asupra deciziilor Curții Constituționale a Republicii Moldova cu privire la expirarea datei limită de formare a guvernului și a mandatului Parlamentului de legislatura a X-a, neconstituționalitatea alegerii conducerii Parlamentului de la Chișinău și votarea noului Guvern, interimatul funcției de președinte al țării.
Sputnik

Recomandarea Comisiei de la Veneția va veni în condițiile unei crize politice și juridice fără precedent cu care se confruntă Moldova. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care sprijină apropierea de Rusia, și blocul pro-UE ACUM au semnat sâmbătă, 8 iunie, un acord de cooperare și au format un Guvern la o ședință a Parlamentului, la trei luni după alegerile din februarie.

Curtea Constituțională a Moldovei a declarat aceste decizii drept neconstituționale, în timp ce Parlamentul a acuzat Partidul Democrat, pro-UE, că a folosit puterea judiciară, despre care afirmă că este sub controlul acestuia.

Deși deciziile Comisie de la Veneția au statut de recomandare, avizul magistraților instituției de la Strasbourg, ce urmează să fie dat în ziua de 21 iunie, va face unele clarități în situația creată în Moldova.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul socialist, Ion Ceban, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova că, în urma acestei decizii viața politică din țară urmează să intre în albia legalității. Totuși, parlamentarul spune că trebuie să așteptăm decizia Comisiei de la Veneția, după care vor putea fi făcute anumite comentarii.

”Să nu anticipăm nicio concluzie. Cred că toată lumea trebuie să revină în albia legalității, în special cei de la PD”, a declarat Ceban.

Deputatul PPDA, ACUM, Andrei Năstase, care a fost numit și în funcția de vicepremier și ministru de Interne în Guvernul Sandu, a declarat pentru Sputnik că este sceptic în privința faptului ca magistrații Comisiei de la Veneția ar putea să recunoască ”deciziile arbitrare ale Curții Constituționale”.

”Noi bazându-ne și pe decizia Comisiei de la Veneția vom proceda exact cum ne spune Constituția, cadrul normativ, bunul simț și dragostea de țară. Vom face dreptate și viață mai bună pentru cetățenii țării și pentru Moldova”, a declarat pentru Sputnik Andrei Năstase.

Luni, 10 iunie, Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, i-a solicitat Comisiei de la Veneția avizul urgent al acesteia cu privire la ultimele decizii ale Curții Constituționale din Republica Moldova. Ședința a fost fixată pentru vineri, 21 iunie.