Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Există oare o probabilitate a „Planului Kozak-2”: Ce crede Chișinăul

Problema transnistreană: șeful statului a declarat că reintegrarea țării este una dintre prioritățile naționale ale Moldovei.
Sputnik

CHIȘINĂU, 5 iun – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vorbit despre faptul dacă este posibil un „Plan Kozak-2”, precum și despre perspectivele soluționării diferendului transnistrean.

Dodon, cu cărțile pe față: Ce au dorit oaspeții din Moscova, Bruxelles și Washington

„Nu poate fi niciun fel de plan 2, 3 sau 4, al unei variante rusești sau occidentale, de soluționare a conflictului transnistrean. Problema transnistreană trebuie să o soluționăm noi singuri. Să convenim aici asupra concepției, iar ulterior să propunem această concepție partenerilor noștri”, a spus Dodon în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune local.

Potrivit președintelui, atât timp cât nu se va ajunge la o înțelegere la Chișinău, iar apoi între Capitala Moldovei și Tiraspol, nu avem despre ce discuta. În opinia lui Dodon, price proiect american sau european va fi examinat cu o foarte mare prudență de către Rusia și invers.

„De aceea trebuie să ne înțelegem aici. Iar după aceea să propunem Occidentului și Orientului proiectul moldovenesc privind soluționarea diferendului transnistrean, pentru a pune punct”, a spus președintele.

Potrivit acestuia, Chișinăul își are viziunea sa privind soluționarea problemei transnistrene. „Vom discuta pe loc, vom înainta, iar dacă nu ne vom înțelege în timpul cel mai apropiat, vom face măcar acești pași unul în întâmpinarea altuia, așa cum s-a făcut în cazul transportului”, a spus Dodon.

Șeful statului consideră că trebuie de negociat în continuare în privința liberalizării circulației libere între cele două maluri ale Nistrului.

„Dacă la o anumită etapă circulația va fi liberă, oamenii deja se vor simți altfel. Mai exisă și probleme economice importante, pentru ca sistemele să fie mai compatibile… Ceea ce va urma depinde de situația de la Chișinău”, a adăugat Dodon.

Acesta susține că „reintegrarea țării este una dintre prioritățile de bază ale Republicii Moldova. Împreună vom fi mai puternici”.

Tentativa de a soluționa diferendul transnistrean a fost întreprinsă în anul 2003, când a fost pregătit pentru semnare așa-numitul „Memorandum Kozak”. Însă, pe ultima sută de metri, autoritățile Moldovei, în persoana președintelui țării la acea oră, Vladimir Voronin, au renunțat la acest plan.