CHIȘINĂU, 4 iun – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu ex-președinții țării, Mircea Snegur și Petru Lucinschi.
Potrivit unui comunicat remis de Președinție, interlocutorii au discutat despre situația politică din țara noastră și posibilitățile de depășire a crizei politice.
Potrivit Președinției, discuția între cei trei președinți ”a avut loc în contextul în care, în curând, expiră termenul oferit de Constituție partidelor care au acces în Parlament să creeze o majoritate parlamentară, or, în caz contrar, Igor Dodon va fi nevoit să dizolve Parlamentul”.
Șeful statului le-a mulțumit celor doi președinți pentru deschiderea manifestată în examinarea problemelor dificile cu care se confruntă Republica Moldova.
Coaliție majoritară sau alegeri anticipate
Săptămâna aceasta urmează să fie decisă soarta de mai departe a Parlamentului ales pe data de 24 februarie. Partidele care au obținut cele mai multe mandate în noul Legislativ: PSRM, PDM Blocul ACUM, urmează să decidă dacă fac coaliții sau dacă în Moldova vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate.
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că intervalul 3-7 iunie va fi decisiv pentru viața politică din Moldova, marcată de o criză profundă după alegerile parlamentare din februarie generată de incapacitatea forțelor politice care au acces în Parlament de a crea o coaliție de guvernare.
Dodon s-a adresat Curții Constituționale cu o sesizare pentru a solicita o explicație cu privire la data de când încep să curgă cele trei luni pe care Parlamentul le are la dispoziție pentru a crea Guvernul sau a vota legi. Potrivit Constituției Republicii Moldova, în cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, președintele Republicii Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.
Adresarea lui Igor Dodon către Curte este motivată de faptul că o parte din juriști susțin că cele trei luni încep să curgă de la data validării de către Curtea Constituțională a rezultatelor alegerilor și a mandatelor de deputat (9 martie 2019), iar alții spun că din ziua ședinței de constituire a Parlamentului (21 martie). În aceste condiții nu este clar dacă ziua X este pe data de 9 iunie sau pe 21 iunie.
În urma alegerilor din 24 februarie, în Legislativ a acces PSRM cu 35 de deputați, PDM - cu 30 de parlamentari, Blocul Politic ACUM – cu 26 de mandate, Partidul ”Șor„ – cu 7 parlamentari și 3 deputați neafiliați.