Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Demnitari de rang înalt din Rusia, SUA și UE, la Chișinău: Iată ce au declarat

Totuși, vom avea o coaliție sau alegeri parlamentare anticipate? Iată ce spun oficialii de la Moscova, Bruxelles și Washington și ce crede președintele Dodon.
Sputnik

Ziua de luni la Chișinău a fost plină de evenimente. În capitala Republicii Moldova s-au aflat, în același timp, reprezentanții greilor mondiali – Rusia, SUA și UE. Aceștia au sosit în ajunul luării unor decizii cruciale la Chișinău. Politicienii moldoveni se află pe ultima sută de metri și acum urmează să aleagă între două căi: crearea unei majorități sau să provoace alegeri anticipate. Despre ce au vorbit oaspeții, care este poziția fiecărei părți și ce a declarat președintele Republicii Moldova.

Cum au fost întâmpinați oaspeții străini la Chișinău

Criză politică în Moldova: Dodon, la sfat cu Snegur și Lucinschi - Video

Luni, Chișinăul, inundat de ploi și posomorât, i-a înaintat pe înalții oficiali străini. Luni dimineață, peste Capitală s-au abătut ploi torențiale care au transformat străzile orașului în râuri. Pe carosabil s-a acumulat gunoi, iar unele case au fost inundate... Toată năpasta se trage de pe vremea fostului gospodar liberal al Chișinăului și echipei lui, care timp de 10 ani au reușit să sluțească în așa hal Chișinăul, acoperindu-se de „visul european”, încât locuitorilor le este rușine să-și arate Capitala.

Anume un astfel de peisaj sumbru al Chișinăului a apărut în fața comisarului european Johannes Hahn și directorul Oficiului pentru Afaceri Est–Europene al Departamentului de Stat al SUA, Bradley Freden, iar după amiază – în fața vicepremierului Rusiei Dmitryi Kozak. Desigur, oaspeții au fost conduși pe cele mai bune străzi ale Capitalei, să nu observe toate minunățiile realităților din Chișinău. De fapt, în prezent, nu aceasta este cea mai mare problemă. Năduful și densitatea aerului de după furtună prevestea că negocierile nu vor fi deloc ușoare.

Miezul discuțiilor

Hahn, Freden și Kozak: toate steagurile au poposit la noi

Obiectul central al discuțiilor în parte a celor trei oaspeți străini cu reprezentanții establishment-ului moldovenesc a fost situația politică din țară. Mai exact, colapsul creat de deputații incapabili să formeze o majoritate parlamentară, respectiv, să instaleze un guvern funcțional.

În pofida asigurărilor date de politicienii moldoveni în ajunul acestor întrevederi că problema formării unei guvernări nu va fi abordată, anume acest subiect a devenit unul de bază. Kozak, Hahn, Freden s-au întâlnit cu președintele Moldovei, prim-ministrul și liderii partidelor parlamentare care se bucură de cea mai mare susținere din partea alegătorilor. E vorba de Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat și blocul ACUM. Politicienii au raportat despre discuțiile purtate cu oaspeții străini.

Poziția Rusiei exprimată de Kozak

Declarațiile lui Kozak s-au bucurat de cea mai mare atenție. Potrivit vicepremierului rus, astăzi, în parlamentul Republicii s-a creat o situație în care trei forțele politice care au poziții diametral opuse, au acumulat cele mai multe voturi din partea cetățenilor. În acest fel, a declarat Kozak, aceste forțe, în formatul actual, nu sunt capabile să ajungă la o înțelegere pentru formarea unui guvern funcțional.

“Aș vrea să explic de ce am venit anume acum (știu că oaspeții din SUA și Uniunea Europeană sunt aici) – pentru a explica poziția noastră tuturor forțelor politice, în ajunul luării unor decizii politice importante pentru următorii ani”, a declarat Kozak după discuția cu președintele Moldovei.

Vicepremierul rus a adăugat că Rusia nu “are nimic împotriva opțiunii europene a poporului moldovenesc, însă nu ar trebui să fie arse punțile”.

"Astăzi poziția echilibrată a președintelui Moldovei ne este simpatică pentru că opțiunea europeană nu presupune și o ardere a punților, pentru a coopera în Est cu Rusia și Uniunea Economică Eurasiatică. Nu vrem să ne implicăm în ajunul unor consultări finale, însă politicienii trebuie să cunoască poziția noastră", a menționat Kozak.

Potrivit lui, ”dacă alegerile anticipate vor avea loc în viitorul apropiat, atunci cei care susțin vectorul european ar trebui să aplece ureche la recomandările făcute de UE, Comisia de la Veneția și să modifice sistemul electoral pentru ca acesta să fie pe cât se poate de transparent și ușor de înțeles, pentru ca rezultatele votului să reflecte clar opțiunea poporului moldovenesc”.

De asemenea, Kozak a fost întrebat cu cine ar trebui să formeze o coaliție socialiștii.

“Mai întâi de toate, trebuie să existe o alianță cu alegătorii și cu forțele politice, care să fi gata să încheie cel puțin un acord temporar de coaliție, pentru organizarea unor alegeri parlamentare corecte, clare și transparente”, a spus vicepremierul.

Demnitari de rang înalt din Rusia, SUA și UE, la Chișinău: Iată ce au declarat

Mesajul lui Hahn

După întrevederea cu oficialități și reprezentanții fracțiunilor parlamentare, Comisarul European a sugerat că pentru UE nu contează cine se va înțelege pe Olimpul Moldovei. Potrivit lui Han, cel mai important este “existența unui guvern stabil și o majoritate parlamentară consolidată”.

“Am sosit la Chișinău pentru a afla la ce etapă se află discuțiile și negocierile pentru formarea unui nou guvern. Au trecut trei luni de la data alegerilor parlamentare și pentru toți e clar că în cazul în care în iunie nu va fi format guvernul, atunci există riscul ca președintele să dizolve Parlamentului și să anunțe data alegerilor parlamentare anticipate”, a spus Hahn.

De fapt, cel mai importat detaliu pe care oficialul european l-a adus la cunoștința politicienilor Moldovei și presei este că în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, FMI și UE ar putea suspenda programele de finanțare a Moldovei.

Totuși, emisarul european și-a încheiat discursul pe o notă optimistă.

“În urma discuțiilor cu liderii partidelor am ajuns la concluzia că nu există o problemă de a ajunge la un compromis. E nevoie doar de voință politică, curaj și responsabilitate”, a spus Hahn.

Comisarul european și-a împărtășit concluziile la aeroportul din Chișinău, în timp ce ateriza avionul vicepremierului rus. Pe holuri se făceau speculații despre o eventuală întâlnire pe teritoriul aeroportului între Kozak și Hahn, lumea încercând să ghicească care ar putea fi subiectele despre care ar vorbi cei doi oficiali. Totuși, membrii delegației ruse, conduse de Kozak, nu au zăbovit prea mult, au urcat în automobile și au plecat la întâlnirea cu președintele Igor Dodon.

Cortegiul delegației oficiale, conform protocolului, a fost însoțit de mașinile Serviciului Pază și Protecție și poliție.

Silențiosul reprezentant al Departamentului de Stat

Ceva mai tăcut comparativ cu ceilalți oaspeți s-a dovedit a fi reprezentantul Departamentului de Stat al SUA. Freden a avut întrevederi cu politicienii moldoveni, iar apoi și-a comunicat presei impresiile. Mesajul acestuia poate fi rezumat cu o următoare declarație – "SUA vor coopera cu orice guvern instalat de noul parlament al Moldovei și nu intenționează să exercite presiuni asupra partidelor".

Diplomatul american a adăugat că vizita lui la Chișinău a fost planificată acum două săptămâni și “doar întâmplător a coincis cu etapa finală a negocierilor între partide”. Desigur, în cazul dat, ne vine greu să crede că e o simplă coincidență...

Ce a declarat președintele Moldovei?

Ziua de luni a fost una destul de încărcată pentru șeful statului. Acesta a avut întrevederi cu Hahn și Freden, despre care a anunțat în rețele de socializare. Președintele a subliniat că ar fi corect să fie evitate alegerile parlamentare anticipate.

Blocul ACUM împinge PSRM spre o coaliție cu PDM

După discuțiile purtate cu Kozak, Dodon a ținut un briefing comun cu oaspetele din Rusia. Apropo, discuțiile dintre președinte și vicepremier s-au prelungit un pic, presa fiind nevoită să aștepte declarațiile finale. În cadrul briefing-ului, Dodon a punctat trei subiecte pe care le-a abordat cu Kozak. E vorba de comerț (anularea unor tarife vamale), migranții moldoveni (aspectele sociale ale cooperării bilaterale), cooperarea în cadrul CSI și Uniunii Economice Eurasiatice. De o atenție specială s-a bucurat reglementarea problemei transnistrene, au făcut un schimb de opinii despre posibilitatea ridicării procesului la un nou nivel, în baza politicii măsurilor de sporire a nivelului de încredere și respectarea principiului suveranității și integrității Republicii Moldova.

În loc de concluzii, președintele a reamintit forțelor politice prezente în Parlament că au la dispoziție câteva zile pentru formarea unei majorități parlamentare și a unui guvern… În caz contrar, se va adresa Curții Constituționale pentru confirmarea situației în care poate fi dizolvat Parlamentul.

“Menționez, Rusia este partenerul nostru strategic. Vom promova clar și consecvent poziția unei politici externe echilibrate. Nu vrem să punem frontiera nici pe Prut, nici pe Nistru, vom coopera și cu UE, în baza acordului semnat. Însă acest lucru nu presupune că vom prieteni împotriva cuiva. Trebuie să reluăm dialogul și parteneriatul strategic cu Rusia nu doar la nivel de șefi de stat, dar și la nivel de Guvern și Parlament. Sper că acest lucru se va întâmpla”, a conchis Dodon.