Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Alarmant: Unul din 10 copii este agresat în familie ori societate

Serviciul de asistență telefonică pentru copii 116.111 a împlinit cinci ani din ziua lansării. Cu acest prilej a fost trecută în revistă activitatea liniei telefonice a copilului.
Sputnik
Alarmant: Unul din 10 copii este agresat în familie ori societate

Coordonatoarea liniei 116.111, Svetlana Nichitovschi, a declarat în cadrul emisiunii Sputnik Matinal că cele mai multe apeluri sunt făcute din partea copiilor. De cele mai dese ori, aceștia caută soluții pentru a ieși din situațiile complicate în care se află. Totodată, la Telefonul Copilului apelează nu doar cei mici, ci și părinții care sunt într-o situație mai dificilă.

”Acesta oferă suport emoțional atât copiilor, cât și părinților aflați în dificultate și de informare în domeniul drepturilor și protecției copilului. Serviciul activează non-stop, apelul este gratuit, confidențial și anonim. De cele mai dese ori, copii sună la 116.111 și se plâng că sunt agresați. 70 la sută dintre apelurile recepționate reflectă cazurile de violență. Părinții ne contactează pentru că nu știu să găsească uneori soluții pentru un conflict apărut între ei și copiilor lor”, susține Svetlana Nichitovschi.

Potrivit Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului, Maia Bănărescu, unul dintre 10 copii este agresat fizic, emoțional sau psihologic, ceea ce reprezintă o statistică alarmantă.

”Copii sunt agresați de multe ori în familie, iar aici avem mult de lucru cu părinții acestora, întrucât ei au un mod expirat de a-și educa pruncii. E nevoie să uităm de bătaie sau de modul în care i-au educat generațiile anterioare pe ei. Trebuie să ne adaptăm la realitățile de astăzi și excludem violența din educație”, susține Maia Bănărescu.

Potrivit datelor serviciului 116.111, peste 21 de mii de copii au apelat la Telefonul Copilului pe parcursul a acestor cinci ani de zile.