Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Sunt ”îngropați” înainte de a muri – mii de moldoveni au această soartă

Oficial, sunt 95 de mii de pacienți. Pe viitor, unul din patru moldoveni riscă să facă această maladie, potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Totuși, este cea mai neglijată categorie de bolnavi din țara noastră, potrivit invitaților emisiunii ”ATITUDINI”: Arcadie Astrahan, director de programe în cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Botanica și psihologul Gholamali Mohammadifard.
Sputnik
Sunt ”îngropați” înainte de a muri – mii de moldoveni au această soartă

Reforma sănătății mintale a fost inițiată în țara noastră în 2012. Aceasta prevede externarea pacienților din spitalele de psihiatrie și oferirea serviciilor de sănătate mintală în apropierea locului de trai, în cadrul centrelor de sănătate mintală.
În prezent, avem centre de sănătate mintală în fiecare raion, care oferă asistență medicală și socială bolnavilor. În același timp, autoritățile centrale și locale au sarcina să-i integreze în societate și în câmpul muncii. În realitate însă, problema este pasată în întregime lucrătorilor medicali, care nu au resurse suficiente să facă față necesităților acestora.

Tot mai mulți tineri au probleme de sănătate mintală. Cum îi putem depista și ajuta

”Persoanele cu tulburări mintale au nevoie de relații sociale. Pentru ei, acesta este cel mai bun medicament. În societate există însă stereotipuri față de acești bolnavi. Chiar și la nivel politic sunt prejudecăți. Cei care sunt în Parlament, Guvern, ministere urăsc inconștient această categorie de pacienți. Atâtea fonduri sunt alocate pentru tratamentul altor maladii cronice. E bine asta, dar nu trebuie să uite și de bolnavii cu tulburări mintale. Pe ei pun cruce cât sunt în viață. Acești bolnavi sunt îngropați înainte de a muri”, a declarat Gholamali Mohammadifard.

Puținele rezultate obținute în domeniul sănătății mintale se datorează exclusiv sacrificiului lucrătorilor medicali, consideră invitații emisiunii ”ATITUDINI”.

”Rata de respitalizare este în descreștere, aceasta arată succesul reformei sănătății mintale. Și asta deoarece specialiștii centrelor mintale lucrează cu acești bolnavi, în funcție de necesitățile fiecăruia. Cu unii mergem și la asistentul social și îi ajutăm să perfecteze pensiile, îi ajurăm să-și găsească un loc de muncă”, a relatat Arcadie Astrahan.

Cu toate acestea, pacienții cu boli mintale nu prea au șanse la o viață normală, atâta timp cât sunt respinși în societate.

”Persoanele cu tulburări mintale sunt cele mai discriminate. Noi am deschis un centru de criză în sectorul Ciocana, într-un bloc. Și locatarii sunt împotrivă ca acești pacienți să fie deserviți în apropierea locuințelor lor. Adică o clinică cardiologică poate activa într-un bloc, Dispensarul de Narcologie poate fi amplasat chiar în preajma blocurilor, însă nu și un centru de criză pentru pacienții cu tulburări mintale”, a opinat Arcadie Astrahan.

Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria DIMINEȚ