Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De rezultatele alegerilor europarlamentare va depinde și situația din Moldova

La ce ne putem aștepta de la alegerile europarlamentare și ce interes prezintă acestea pentru Republica Moldova? Sputnik Moldova prezintă opinia politologului Angela Kolațki.
Sputnik

CHIȘINĂU, 23 mai – Sputnik. În perioada 23 - 26 mai 2019, în cele 28 de țări ale Uniunii Europene se vor desfășura alegerile în Parlamentul European. Potrivit politologului, aceste alegeri sunt extrem de importante pentru Republica Moldova, deoarece ele sunt cruciale, capabile să schimbe poziționarea forțelor și să influențeze soarta de mai departe a Uniunii Europene.

”Va fi foarte interesant de urmărit care dintre noile partide vor accede în Parlamentul European, câți eurosceptici vor fi în noul parlament. Vor accede, desigur, formațiunile tradiționale: social-democrații și Partidul Popular European. Este foarte interesant care va fi raportul de forțe dintre ele”, a spus Kolațki.

Sputnik.Opinii: un sondaj a scos la iveală un număr mare de eurosceptici în UE

În scurt timp va fi clar cine va învinge, cine și câte mandate va obține, cine va fi președintele Comisiei Europene. La summitul de la Sibiu au fost deja conturate primele poziționări și s-au făcut auzite mai multe solicitări. Potrivit politologului, de aceste alegeri depinde, într-adevăr, inclusiv evoluția situației din Moldova.

Totodată, expertul a comentat situația privind Brexit-ul și cea a euroscepticilor care devin tot mai puternici. Potrivit lui Kolațki, logica Uniunii Europene este gândită în așa fel, încât chiar și cel mai înrăit eurosceptic este, în cele din urmă, tot pentru Uniunea Europeană.

„Haideți să vedem cum părăsește Marea Britanie Uniunea Europeană. Da, au organizat referendumul, au decis să părăsească UE. Însă, când s-a ajuns până la ieșirea în mod serios din componența UE, atunci s-au dezlănțuit! Pentru că înșiși conservatorii care au organizat toate acestea nu au bănuit că în realitate vor acumula majoritatea de voturi”, a menționat politologul.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>