CHIȘINĂU, 16 mai – Sputnik. Pentru a ne convinge că într-adevăr prețurile au ”explodat” am făcut un tur al Pieței Centrale. La tarabele cu fructe și legume nu am observat foarte multă lume, semn că oamenii au cam renunțat să-și facă cumpărăturile în piețe. Și au toate motivele. Prețurile din supermarketuri și cele puse de precupeți nu diferă foarte mult, chiar unele legume și fructe în magazine sunt cu câțiva lei mai ieftine.
Echipa Sputnik Moldova a discutat cu precupeții și cu producătorii agricoli care își vând marfa în piață, întrebându-i cum explică aceste majorări.
”Se aduc cartofi de import, nu sunt ai noștri și de asta și prețul este mai ridicat. Prețurile sunt cu mult mai mari decât anul trecut. În jur de 4 - 5 lei. Cartofii de import nu sunt mai buni decât ai noștri, dar sunt cheltuielile mai mari pentru a-i aduce în țară. Dacă îi aduc de peste hotare clar că e mai multă cheltuială”, spune vânzătoarea Tatiana.
Printre tarabe am întâlnit mai mulți pensionari decât tineri. Iar pungile acestora nu erau pline. Abia de le ajungeau banii să cumpere câte 3 cartofi, o ceapă și câte un morcov.
”Legumele sunt foarte scumpe pentru un pensionar care primește foarte puțin. E greu, foarte greu. Chiar unei bunici i-am oferit 2 lei pentru că nu-i ajungea să cumpere un kilogram de ceapă”, spune o femeie care își făcea cumpărăturile la piață.
Cumpărătorii cred că prețurile au crescut simțitor la legume și fructe pentru că oamenii de la țară nu mai au bani pentru a munci pământurile, iar o bună parte din producția de pe piața noastră este de import.
”Uneori în marketuri sunt mai ieftine decât la piață, dar la piață sunt mai proaspete. Eu gândesc că e foarte puțină roadă. Oamenii nu lucrează la țară, nu au cu ce, dar sunt și mulți plecați. Nu pune lumea în pământ”, a spus o femeie care își făcea cumpărăturile la piață.
O altă cauză a creșterilor exagerate a prețurilor este și faptul că oamenii au pierdut foarte mulți bani în sezonul strugurilor și a merelor. Atunci erau nevoiți să-și vândă strugurii pe nimic. Astfel, agricultorii au majorat prețurile la produsele de sezon pentru a-și acoperi cheltuielile.
”De asta că oamenii au pierdut foarte mult la poamă și la mere și își răscumpără munca prin producția aceasta care a mai rămas. Cumpără lumea câte jumătate ce kilogram, două bucățele de un borș, de o supă. Oamenii au de lucru pe deal, nu au bani ca să facă lucrările. Poama au dat-o cu 2 lei. De asta oamenii au scumpit producția să își poată munci pământurile ”, spune o femeie care vinde în piață.
S-a scumpit simțitor și ceapa verde. Dacă anul trecut un kilogram de ceapă verde costa 10 lei, acum a ajus să coste de două ori mai mult.
”Arpagic a fost adus din Polonia. Am cumpărat-o cu un preț mare, iar acum am pus prețurile în funcție de cheltuielile pe care le-am avut până să vedem ceapa crescută. Oamenii cumpără ceapă. Unii de 10 lei, alții de 15 lei. Trebuie să pună ceva în salată”, ne-a mărturisit o femeie care vinde ceapă verde în Piața Centrală.
Specialiștii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au venit cu o explicație la ultimele majorări de prețuri la cartofi în Moldova. Conform ultimelor date prezentate de Biroul Național de Statistică, prețul la cartofi în aprilie a crescut față de martie cu 18,3 la sută.
Potrivit unei note informative emisă de ANSA, politica de preț este dictată de piață, iar situația creată, spun specialiștii, ține de micșorarea suprafețelor din Moldova însămânțate cu cartof cu aproape 2000 de ha în ultimii 3 ani, de scăderea producției de cartof de la 214 mii de tone la 175 de mii de tone, precum și a condițiilor climaterice nefavorabile și de sezon. Republica Moldova importă cartofi din Republica Belarus, România, Ucraina, Federația Rusă, Israel, Republica Polonă, Republica Federală Germania.