Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Moldova, în prag de criză ecologică: Mesajul alarmant al unui ecolog

Republica Moldova se află printre țările cu cele mai pitorești locuri. În același timp, pădurile care reprezintă "plămânii verzi" ai planetei ocupă 12% din suprafața țării, ceea ce este foarte puțin în comparație cu țările europene. Totodată, calitatea proastă a apei este unul dintre factorii care afectează direct sănătatea și calitatea vieții populației Republicii Moldova.
Sputnik
Moldova, în prag de criză ecologică: Mesajul alarmant al unui ecolog

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", ecologistului Anatol Prohnițchi a declarat că la moment starea pădurilor din Republica Moldova se află într-o situație dezastruoasă. Chiar dacă legislația în domeniul mediului este foarte bună, aceasta cu părere de rău nu este respectată.

"Situația poate fi schimbată dacă în cadrul instituțiilor abilitate vor activa persoane angajate pe criterii de profesionalism și nu pe criterii de apartenență politică. De mai mulți ani nu s-a efectuat nicio cercetare de amploare a stării pădurilor. Republica Moldova are nevoie de oameni cărora le pasă de starea mediului înconjurător", a subliniat ecologistul.

Anatol Prohnițchi spune că pădurile din Republica Moldova nu pot fi comparate cu acelea din Federația Rusă, Ucraina sau Belarus, unde bogăția naturală are un rol important în economia națională și ale cărei multiple funcții mențin echilibrul ecologic.

"În pădurile noastre au fost defrișați cei mai puternici copaci, iar lemnul a fost exportat. Am fi avut posibilități să dezvoltăm economia națională a țării producând mobilă, care ar fi solicitată atât în Moldova, cât și peste hotarele țării", a menționat ecologistul Anatol Prohnițchi.

Totodată, ecologistul s-a referit și la calitatea proastă a apei în bazinele acvatice din țară. Țara dispune de puține râuri mari, însă dispune de o rețea densă de râuri mici și pâraie, al căror număr este de peste 3100. Potrivit lui Anatol Prohnițchi, toate dintre aceste râuri mici sunt poluate și conțin substanțe toxice.

"Pe lângă faptul că instituțiile abilitate nu respectă măsurile necesare de protecție a mediului, problema începe în mare parte de la educația și atitudinea fiecărui cetățean. Atât populația, cât și agenții economici aruncă deșeurile în bazinele acvatice. Există o legislație severă, însă aceasta nu este respectată nici măcar de către cetățeni", a punctat Prohnițchi.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș