Victor Juc a declarat că nu vede mari schimbări în politicile Uniunii Europene în raport cu statele din parteneriatul estic, în condițiile în care aceste politici nu au fost cele mai cordiale. Expertul s-a referit la poziționarea acestor state, adică la periferia Uniunii Europene.
"Dacă periodic în Republica Moldova vin raportori din partea Parlamentului European, în special, din România, acest fapt nu înseamnă că Parlamentul European monitorizează îndeaproape relațiile cu Republica Moldova. Eu nu consider că se vor produce transformări substanțiale, mai ales că din 1 iulie Consiliul European va fi prezidat de către Finlanda, iar aceasta se află mult mai departe de țările parteneriatului estic și interesul Finlandei este mai mic comparativ cu cel al României", a menționat expertul.
Un alt aspect pe care l-a evidențiat Victor Juc este că în 2019 nu ar fi cazul să ne așteptăm la îmbunătățiri substanțiale din cauza factorului electoral.
"Republica Moldova se află în condițiile postelectorale și Uniunea Europeană de asemenea o perioadă îndelungată de timp se va afla în perioada postelectorală până ce nu va începe să funcționeze Comisia Europeană în deplină turație, dar acest fapt se va produce numai spre sfârșitul lunii noiembrie. Uniunea Europeană are mai multe probleme pe care trebuie să le rezolve", a subliniat Juc.
Potrivit ultimilor sondaje la alegerile europene din luna mai, marile familii politice își vor pierde majoritatea. Sondajele indică o fragmentare a grupurilor politice și un avans puternic al partidelor anti-europene. Cele două mari familii politice, popularii europeni și socialiștii, care au dominat până acum Parlamentul European, vor pierde capacitatea de a forma singure o majoritate. Acestea vor trebui să conlucreze cu alte partide pentru a ajunge la o majoritate de 376 din 751 de eurodeputați.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș