Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pe 2 mai s-ar putea produce ceea ce autoritățile promit deja de doi ani

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău trebuia să fie dată în exploatare în trimestrul patru al anului 2017. Ulterior, termenul a fost extins până în 2018, iar la sfârșitul anului trecut autoritățile anunțau deja despre finalizarea construcției acestei conducte până la Chișinău, la sfârșitul anului 2019.
Sputnik

CHIȘINĂU, 1 mai – Sputnik. Pe data de 2 mai încep lucrările de construcție a conductei de gaze naturale Ungheni-Chișinău. Anunțul a fost făcut de premierul în exercițiu, Pavel Filip.

”Compania românească ”Transgaz” a anunțat despre semnarea tuturor contractelor necesare în acest scop. Astfel, facem încă un pas important spre asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. Asta înseamnă că țara noastră va putea lua decizii în beneficiul cetățenilor, fără riscuri, pentru că va avea o sursa alternativă de gaze naturale”, a declarat Filip.

Contractele de achiziție de lucrări aferente realizării gazoductului Ungheni-Chişinău, pentru cele șapte loturi ale investiției au fost semnate de Societatea Națională de Transport Gaze Naturale (SNTGN) Transgaz SA.

Proiectul Ungheni – Chişinău presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 120 km, trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chişinău şi una în Ungheni) şi dotarea centrului de dispecerizare şi dirijare de la Ghidighici.

De ce Moldova nu va primi gaz din România

Rețeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni - Chişinău reprezintă cea de-a doua etapa a proiectului de interconectare Iași - Ungheni - Chişinău.

Potrivit ministrului în exercițiu al Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, acest proiect este unul necesar şi semnificativ pentru securitatea energetică a Republicii Moldova.

”Urmează demararea cât mai urgentă a lucrărilor de construcție, astfel încât conducta de gaz să fie operațională către finele anului curent, din acel moment Republica Moldova va avea o cale alternativă de aprovizionare cu gaze naturale”, a declarat Gaburici.

Directorul General al SNTGN Transgaz SA, Ion Sterian, susține că realizarea proiectului Ungheni-Chişinău va contribui la dezvoltarea durabilă a economiei Republicii Moldova, la modernizarea şi eficientizarea infrastructurii energetice existente, precum și la crearea unei piețe de energie transparente şi competitive.

Transgaz derulează această investiție prin Vestmoldtransgaz, operatorul de gaze naturale din Republica Moldova care a fost privatizat în anul 2018 de către Eurotransgaz, filiala din Republica Moldova a SNTGN Transgaz SA.

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, între declarații și realități>>>

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău urma să fie dat în exploatare încă acum doi ani. Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău trebuia să fie dată în exploatare în trimestrul patru al anului 2017. Ulterior, termenul a fost extins până în 2018, iar la sfârșitul anului trecut autoritățile anunțau deja despre finalizarea construcției acestei conducte până la Chișinău, la sfârșitul anului 2019.