Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Meserii atractive pentru tinerii din Moldova – Detalii

Mulți tineri își doresc un loc de muncă stabil și bine plătit. Iată ce trebuie să faci ca să obții ceea ce îți dorești.
Sputnik
Meserii atractive pentru tinerii din Moldova – Detalii

Sputnik Moldova a inițiat rubrica "Învață să obții ceea ce îți dorești" în parteneriat cu Uniunea Națională a Studenților și Tineretului din Moldova, care are drept scop promovarea instituțiilor de învățământ din țară.

Astfel, în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", directoarea Școlii Profesionale nr.9 din Capitală, Tatiana Caraman, a vorbit despre programele de studii pe care le oferă instituția și despre perspectivele de angajare a tinerilor absolvenți în câmpul muncii.

Din anul 1966 și până în prezent, Școala Profesională nr.9 din municipiul Chișinău instruiește specialiști în domeniul transportului, industriei și telecomunicației. Mulți ani la rând instituția de învățământ a fost  baza de pregătire a muncitorilor calificați pentru fosta Uzină de Tractoare din Chișinău.

Pe parcursul a celor 53 de ani de activitate instituția a fost absolvită de către 17 mii de tineri, care s-au încadrat în sistemul economiei naționale și internaționale datorită competențelor și cunoștințelor pe care le-au acumulat pe parcursul anilor de studii. Potrivit Tatianei Caraman, instituția pregătește specialiști în diverse domenii.

"Elevii se înmatriculează după studiile gimnaziale. Aceștia pot îmbrățișa o meserie în domeniul transportului precum electroniști, electricieni și mecanici auto. La fel elevii pot alege meseria de electromontor la reparația și întreținerea utilajului electric, electrogazosudor-montator, tăietor cu gaze, tencuitor și placator de plăci. Programul de studii durează trei ani", a declarat directoarea instituției.

După absolvirea Școlii Profesionale nr.9 tinerii au posibilitate să-și continue cariera profesională nu doar angajându-se în câmpul muncii, dar și continuându-și studiile în cadrul liceelor serale, colegiilor sau centrelor de excelență unde vor susține și examenul de Bacalaureat. După aceasta tinerii pot să-și continue studiile la Universitatea Agrară de Stat sau Universitatea Tehnică a Moldovei.

Școala Profesională nr.9 dispune de o bază tehnico-materială complexă, echipament pentru atelierul de instruiri practice, complex sportiv atractiv, sală festivă spațioasă și cămine pentru cazarea elevilor.

În prezent, în cadrul instituției de învățământ își fac studiile aproximativ 520 de elevi. Unii dintre ei sunt asigurați cu burse de stat, iar alții achită contractul de studii în valoare de 5300 lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș